Piet van Dijken draaft door: Studio Voetbal

Heb jij wel eens gevoetbald? Tussen de veelal nietszeggende gesprekken door vraagt Rafael van der Vaart dit aan medetafelgast Jeroen Stekelenburg, irritante wijsneus, die denkt overal verstand van te hebben. Zodra hij ook maar iets lijkt te gaan zeggen druk ik op het desbetreffende knopje van de afstandsbediening in mijn hand, en het programma is zomaar een minuut verder en Stekel is dan uitgeluld. Allergisch ben ik voor die man. Met hem aan tafel kijk ik ook nooit live, omdat ik dan niet vooruit kan spoelen.

Hetzelfde heb ik met Arno Vermeulen, die ook denkt dat hij het voetbal heeft uitgevonden. De zogeheten voetbalprofessoren. Scheid toch uit mannen. Doe normaal. Het is maar een spelletje. Kotsmisselijk word ik van hun geleuter en betweterigheid. Het gezicht van Stekel zegt alles op de vraag van Van der Vaart. Heb jij wel eens gevoetbald? Natuurlijk heeft Stekel nooit gevoetbald, toch zit hij weer aan tafel bij Studio Voetbal en erger nog, hij mag de spelers en de trainer van het Nederlands elftal interviewen. Elke keer wanneer hij dit doet druk ik op de uitknop en denk aan de tijd dat Bert Maaldrink dit mocht doen. Doodzonde dat Bert op een zijspoor is gezet en dat zijn plek ook nog eens is ingenomen door Stekel, die er helemaal niets van begrijpt. Wie dit heeft bedacht bij Studio Sport moet nu nog opstappen. Wat een blunder!

Rafael van der Vaart is nog wel te pruimen, hoewel je hem af en toe ook achter het behang wil plakken, net als vaste gast Pierre van Hooijdonk, die beweert dat zijn zoon Sydney te goed zou zijn voor een transfer naar FC Emmen. Van NAC naar Emmen, dat kan toch niet. Goede raad voor Emmen, begin er niet aan, want dan krijg je gratis vader Pierre erbij en dat moet je niet willen als club. Van der Vaart riep nog dat FC Zwolle versus FC Emmen de slechtste wedstrijd is geweest die hij ooit in het betaalde voetbal heeft gezien. Zijn uitspraak werd gelardeerd met beelden van de match, die er ook wel erg amateuristisch uitzagen. Ze waren wel terdege uitgezocht, dat was te zien.

Presentator van Studio Voetbal is Sjoerd van Ramshorst. Zijn vrouw is tandarts, hij is de opvolger van Tom Egbers, die op zijn beurt Jack van Gelder uit zijn imposante stoel tilde. Van Ramshorst begon zwak aan zijn eerste presentatieklus, maar langzamerhand lijkt hij het te gaan begrijpen, hoewel hij nog te vaak het lulletje van de uitzending is. Geen parate kennis van het voetbal en te weinig kijk op het spelletje is vaak de oorzaak. Theo Janssen is wel oké, de entree van Ibrahim Afellay begrijp ik daarentegen weer niet. Ben je nog steeds voetballer is elke week de vaste vraag van de presentator. Jazeker is dan zijn antwoord, maar helaas nog steeds zonder club.

Een paar week geleden zat bondscoach Frank de Boer links van Van Ramshorst. Een regelrechte rampuitzending was het. De Boer had niets te melden, was godzijdank amper te verstaan, en kreeg geen enkele relevante vraag. Arno Vermeulen begon aan zijn derde monoloog en het enige waaraan ik toen dacht was ‘Het Eindsignaal’ van Frank Heinen, de mooiste rubriek uit de historie van voetbalprogramma’s. Alleen daarom blijf ik tot het einde toe kijken.

Door Piet van Dijken 

Psst, hier meer afleiding: