Piet van Dijken draaft door: ‘The Hunter’

Afbeelding: ANP/Olaf Kraak

Klaas-Jan Huntelaar is 38 jaar en heeft besloten om te stoppen als betaald voetballer. ‘The Hunter’, zoals zijn bijnaam luidt, was van 2006 tot 2015 speler van het Nederlands elftal. In 76 wedstrijden voor Oranje maakte hij 42 doelpunten. In totaal scoorde de spits 366 goals, waarvan 35 voor De Graafschap en 46 voor AGOVV. In zijn laatste seizoen in de eerste divisie werd Huntelaar topscorer met 26 treffers.

FC Groningen had de mogelijkheid om hem voor 100.000 euro te kopen, maar de verantwoordelijke mannen van de FC, Hans Nijland en Henk Veldmate, zagen in Klaas-Jan niet direct een versterking en lieten de levensgrote kans om de goaltjesdief in te lijven aan zich voorbij gaan. Een  nog altijd onbegrijpelijke beslissing van het duo. Riemer van der Velde, de immer alerte voorzitter van SC Heerenveen, hapte direct toe.

Ook bij Heerenveen bleef Huntelaar er lustig op los scoren en wel zo lustig dat Ajax besloot om hem van Heerenveen over te nemen voor de lieve som van 9 miljoen euro. Tel uit je winst! De reactie van toenmalig algemeen directeur Nijland op deze blunder is voorspelbaar. Volgens hem hoort ook dit bij de voetballerij, omdat winst en verlies vaak dichtbij elkaar liggen. Trouwens, technisch manager Henk Veldmate was er wel goed ziek van, zelfs toen ik hem er in een later interview nog maar weer eens aan herinnerde.

Ik weet dan ook zeker dat hij er een paar nachten slecht van heeft geslapen. Wanneer ik op de voorpagina van Dagblad van het Noorden lees dat de kans daar is dat FC Groningen begint met een vrouwentak, mits een onderzoek zal uitwijzen dat dit ook een kans van slagen heeft. Wanneer dit zo blijkt te zijn wil de club in de toekomst naar de eredivisie. Onder de leiding van Hans Nijland is het vrouwenvoetbal nooit echt een issue geweest. Tot aan diens vertrek heeft de algemene directeur wat betreft vrouwenvoetbal altijd de boot afgehouden.

Vrouwenvoetbal en FC Groningen was niet aan de orde, hoewel hem menigmaal is gevraagd of het geen tijd werd voor vrouwenvoetbal bij de FC. Volgens Nijland was geld het belangrijkste argument om het niet te doen. Exact vier jaar geleden, op 17 september 2017, hadden zo’n veertig meisjes het plan opgevat om de algemeen directeur een brief te sturen met de vraag wanneer hij nu eindelijk  vrouwenvoetbal eens serieus wil nemen. Nu moeten jonge talenten naar Heerenveen, terwijl zij in de toekomst juist het shirt van FC Groningen willen dragen.

En kijk, nu lees ik in voornoemd Dagblad dat sinds het aantreden van directeur Wouter Gudde in 2019 vrouwenvoetbal, momenteel een van de snelst groeiende sporten ter wereld, al op de agenda staat. In het voorjaar van 2022 wordt meer duidelijkheid verwacht over de oprichting van vrouwenvoetbal binnen FC Groningen.

Ik besluit met een triest bericht. Jan Leegwater, oud-burgemeester van Kloosterburen en Scheemda, en tevens dé ultieme sportfanaat, is dood. Op donderdag 9 september ging Jan Leegwater zoals zo vaak een stukje fietsen. Onderweg kwam hij hard ten val waaraan hij later overleed in het ziekenhuis. Wielrennen en voetbal waren zijn grote liefde. Jan Leegwater was nog 5 maanden voorzitter van BV Veendam, was bestuurslid van NOCNSF en was samen met Hans van der Laan oprichter van het Nederlands burgemeestersteam, waarvan hij zelf de coach was. De sport in de regio verliest een échte liefhebber. Jan Leegwater was 83 jaar.

Door Piet van Dijken      

Psst, hier meer afleiding: