Piet van Dijken draaft door: Tonny van Leeuwen

Thijs de Jong belt. Over een podcast dat betrekking heeft op het beste FC Groningen-elftal aller tijden. Hij vraagt wie er op doel moet staan. Zonder nadenken roep ik Tonny van Leeuwen.

Lijkt me ook niet zo moeilijk wanneer hij 1 van de 3 genomineerden is. De andere 2 zijn Sergio Padt en Johan Tukker. Padt is de keuze van keeperstrainer Bas Roorda en oud-voetballer Henk de Haan schuift Tukker naar voren.

Zonder afbreuk te doen aan zowel de kwaliteiten van Sergio als aan die van Johan weet ik al bij voorbaat dat Tonny zal worden gekozen. Volgend jaar op 15 juni is het 50 jaar geleden dat de Leeuw van Groningen verongelukte, maar voor veel FC supporters is hij nog altijd een held.

Naar Tonny van Leeuwen is een tribune vernoemd en is er een jaarlijkse trofee met zijn naam voor de minst gepasseerde keeper in het betaalde voetbal.

Verder is Tonny van Leeuwen al verkozen tot de Groninger sporter van de vorige eeuw en staat er als eerbetoon aan hem een prachtig bronzen beeld voor het stadion. En dan nu met afstand gekozen tot de beste doelman van FC Groningen.

Rode draad

Tonny van Leeuwen loopt als een rode draad door mijn leven. We woonden beiden in de Indische buurt, hij aan de West Indische 216, ik Sabastraat 2, op het hoekje met de Oosterhamriklaan.

Ergens in het begin van de jaren 90 kreeg ik het idee om een tribune naar mijn favoriete keeper te vernoemen. Dik twee jaar ben ik hiermee bezig geweest voordat ik dan eindelijk groen licht kreeg van de pas benoemde algemeen directeur Hans Nijland, iets waarvoor ik hem nog steeds dankbaar ben.

Ik weet nog als de dag van vandaag dat in hetzelfde jaar Barcelona een trainingskamp had belegd in Roden en een oefenwedstrijd speelde tegen FC Groningen. De einduitslag was 5-5 en Johan Cruijff was de trainer.

Cruijff

Tijdens de warming-up zag ik Cruijff moederziel alleen in de dug-out zitten en kreeg ter plekke het lumineuze idee om aan hem mijn idee over een Tonny van Leeuwen-tribune voor te leggen.

Ik vroeg of ik even naast hem mocht zitten en vertelde over mijn plan. Toen Cruijff de naam Tonny van Leeuwen hoorde kreeg ik plotsklaps al zijn aandacht.

Hij bewaarde louter goede herinneringen aan de doelman en herinnerde zich zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal op 15 november 1964 in ditzelfde Oosterpark tegen GVAV. Het was zijn debuut in Ajax 1 en Van Leeuwen was de keeper waartegen hij scoorde.

De einduitslag wist Johan niet meer, ik wel, GVAV won met 3-1 met onder meer Martin Koeman, Ferry Pettersson en Piet Fransen in de gelederen.

Die tribune moet er komen! Met deze woorden besloot Johan Cruijff zijn betoog, dezelfde tekst die ik een aantal keren gebruikte om Hans Nijland te overtuigen en waartegen ook zeker heb gezegd dat Johan Cruijff dezelfde mening was toegedaan.

De slotconclusie luidde dat kort hierna de Tonny van Leeuwen-tribune een feit was en in 2006 is meeverhuisd naar de Euroborg.

Door Piet van Dijken

Uitgelichte afbeelding: Dagblad van het Noorden