Piet van Dijken draaft door: Uitspraken (3)

Harry Muskee. ‘Muziek is het laatste geheim’. Het schilderij is gemaakt door Jack Liemburg.

Adil Auassar, aanvoerder van de Rotterdamse eredivisionist Sparta, die met een rode kaart van het veld is gestuurd en na afloop aan Hélène Hendriks van FOX Sports uitlegt dat het hier gaat om een slaande beweging met mijn voet. Dus geen schoppende of trappende beweging, niets van dit alles, het is een slaande! Waarvan akte.

Radio Noord belt me met de vraag wat mijn favoriet plaat is. ‘Somebody will know someday’ roep ik in de telefoon. Van Cuby and the Blizzards. Staat op het album ‘Groeten uit Grollo’, toentertijd nog gewoon met één o op het eind. Nadat Johan Derksen er is neergestreken is het met dubbel o. Grolloo.

Ik denk aan de zin ‘One misty morning I’m gonna write your name in the sky’ van Harry Muskee uit de favoriete song , en aan diens uitspraak dat muziek het laatste geheim is en dat dit ook maar mooi zo moet blijven. Minister Ferd Grapperhaus sprak voor zijn intieme huwelijksdag dat slimmer chillen corona killen is, waarop cabaretier Pieter Derks inventief inhaakte met de stelling dat slimmer trouwen leidt tot je baantje hou(d)en.

Oud-voetballer Willem van Hanegem laat ons weten dat je aan haast niets hebt en daarom altijd op tijd dient te vertrekken, terwijl boer Bert Berghuis uit Westernieland kond doet van het feit dat je pas hulp moet zoeken wanneer je hulp nodig hebt. Het is maar dat u het weet, beste stukjeslezer.

Volgens schrijfster en voor even ook tv-presentatrice Emy Koopman, wie kent haar niet, kun je nooit dapper zijn zonder ook bang te zijn, en de Groninger drummer Hans Waterman drukt ons met de neus op de feiten met zijn statement dat het allemaal nooit is wat het lijkt.

Bent u er nog, het zijn wel veel open deuren, ik weet het, maar ik heb ze nu eenmaal opgeschreven om het met de lezers van dit machtig medium te delen. Het zij zo. Tja volgens Martin Bril. Ik denk de laatste tijd veel aan Martin en mis hem. Je mist meer dan je meemaakt zei hij altijd. Maak je niet druk, je kunt niet overal bij zijn. Woorden vliegen weg, geschreven teksten blijven! Dit houdt me op de been.

‘De nacht is de tijd van de gedachten. De innerlijke verlichting’. Het is een strofe van de wijze Perzische schoonmaker uit de Zweedse serie Arne Dahl, waarin deze ook terecht beweert dat wat je makkelijk krijgt, je ook weer makkelijk kwijt raakt. Ik blijf nog even bij de wijze Perzische schoonmaker met een oud spreekwoord uit zijn geboorteland: ‘Wie te ver bij de appel vandaan gaat, kan een spin vinden als hij terugkomt’. Het duurt even, maar de betekenis komt wel bovendrijven.

Ik ga er deze keer uit met twee gezegdes uit de spannende Netflix serie uit Zweden, Arne Dahl. Gezegdes om over na te denken. Over liefde en over dood. Eerst de liefde. De liefde, dat zelfs door vele wateren niet geblust kan worden. En dan de dood. Maak je niet druk, heb geen angst, de dood is slechts een zandkorrel. Tot zover. Ik blijf ze opschrijven. Krijg er nooit genoeg van. Mooi man!

Door Piet van Dijken   

Psst, hier meer afleiding: