Piet van Dijken draaft door: Voetbal Inside

Met volkszanger Henri van Velzen uit Zwolle bij Voetbal International. 1 mei 2015.

De eindredacteur van het programma Voetbal Inside belt. Of ik voorafgaande aan de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle op vrijdag 1 mei 2015 gast wil zijn. Er komt ook iemand uit Zwolle. Een paar dagen later zitten wij naast elkaar op krukken aan de bar. Gastvrouw Escha, de vriendin van zanger Danny Vera, zorgt voor bier en water. Voor de live uitzending geef ik René van der Gijp een hand en praat kort met Jan Boskamp, Johan Derksen en Wilfred Genee.

Er zijn bruine pistoletjes met kaas en flesjes cola en ik ontmoet mijn bargenoot uit Zwolle. Het gaat hier om volkszanger Henri van Velzen, wereldberoemd in Zwollywood. Het was zeker tien jaar geleden dat ik Jan Boskamp voor het laatst heb gezien, desondanks knuffelt hij me meer dan stevig en weet hij ook nog mijn voornaam.

Jan woont in een dorp in de buurt van Brussel. Hij is om 12 uur vertrokken, heeft eerst nog opnames voor het programma Koning Voetbal, om daarna nog anderhalf uur aan tafel te zitten bij VI. Om twee uur in de nacht ligt Jan dan eindelijk in bed. Genee heeft helemaal gelijk wanneer hij zegt dat Boskamp een topgozer is. Wat een lieve man!

Zo’n live programma blijft spannend. Henri en ik krijgen gelukkig wel de ruimte van Wilfred. In het tweede blok gaat het vooral over de bekerfinale. De Zwollenaar heeft hele verhalen over wat er bij winst allemaal in zijn stad staat te gebeuren, waarop ik riposteer dat het zover voor hem helaas niet gaat komen. Net zo min als dat een verlenging nodig zal zijn.

Met alle respect voor PEC, maar Groningen heeft gewoon meer kwaliteit dan Zwolle. Henri is het hier natuurlijk niet mee eens, en ik besef dat ik over drie dagen op mijn uitspraken kan worden afgerekend. Dan is het maandag 4 mei en de eindredacteur heeft gevraagd of we dan weer willen aanschuiven. Blijkbaar is onze inbreng goed ontvangen.

Godzijdank heb ik gelijk gekregen. FC Groningen heeft een dag eerder in een kolkende Kuip met 2-0 gezegevierd door treffers van Albert Rusnak. Na de bekertriomf rijd ik daarom opgewekt naar Hilversum. Volkszanger Henri is een sportief verliezer. Ik krijg voor de victorie van hem een prachtige taart. Gefeliciteerd FC Groningen is erop gespoten. Wel opeten hè, roept Henri bij het wegrijden. Ding kost wel 45 euro.

Zorgvuldig zet ik het ding eerst op de achterbank, bij thuiskomst in de koelkast. De volgende dag lever ik de taart af bij het stadion voor de spelers. Voor aanvang praat ik met Wim Kieft en feliciteer hem met alweer een prijs voor zijn boek dat maar blijft verkopen. Aardige vent die Kieft.

De schrijver van de boeken Gijp en Kieft, Michel van Egmond, is ook aanwezig. De Telegraaf, in de naam van sterreporter Bert Dijkstra, maakt een reportage over Van Egmond. Met Bert haal ik herinneringen op aan Milko Djurovski. Dijkstra was toentertijd net zo’n grote fan van de Macedoniër als uw stukjesschrijver.

Ik ontvang met een grote glimlach de felicitaties voor de bekerwinst van de FC en ga naar afloop opgewekt terug naar de Big City. Vanavond is de allerlaatste uitzending van het programma. Na Voetbal International, Voetbal Inside en nu Veronica Inside is het wel klaar. In zijn hoogtijdagen had het populaire voetbalprogramma soms wel tegen de miljoen kijkers, heden ten dage kijken nog altijd een half miljoen mensen rechtstreeks naar hun favoriete programma.

Maandag is wat de kijkdichtheid betreft altijd beter geweest dan vrijdag. Hoe dan ook, van de drie mannen zijn we nog lang niet af. Vanaf maandag 10 januari zijn Genee, Derksen en Van der Gijp tussen half 10 en half 11 te zien in het dagelijkse praatprogramma VI Vandaag op SBS6.

Psst, hier meer afleiding: