Piet van Dijken draaft door: Voorspelling

Wat wordt het zondag Piet? Presentator Marcel Nieuwenweg van Noord Vandaag stelt mij deze vraag. Ach, antwoord ik, wij zijn veel beter dan Heerenveen, het wordt 0-4. Ik ben tafelheer, mag overal over meepraten en zelfs een voorspelling doen. FC Groningen voetbalt in en tegen SC Heerenveen en ik denk dat zij met 0-4 gaan winnen. Dus niet met de voorspelbare 0-1 of 1-2, maar met een gewaagde 0-4. Marcel vertrekt geen krimp en gaat professioneel door met het volgende onderwerp.

Zondag is een prachtige dag om te fietsen, dus laat ik de wedstrijd in het Friese Haagje voor wat het is. Wanneer ik onderweg mijn nieuwsgierigheid voor even niet kan bedwingen, zie ik op de mobiel dat het 1-0 staat in het voordeel van de Friezen. Verdomme is mijn eerste gedachte, mijn voorspelling van 0-4 kan al niet meer.

Bij thuiskomst is er nog een half uur te gaan en zie ik op ESPN, het eerdere FOX, dat Groningen middels Suslov gelijk maakt. Er zijn dan nog een dikke 10 minuten te gaan en ik denk dat een victorie er nog wel inzit. Helaas niet meer met 0-4, maar elke andere eindstand in het voordeel van de FC is meegenomen.

Wanneer scheids Blom voor het einde fluit, staat die vermaledijde 1-1 echter nog op het scorebord. Heel voorspelbaar, maar volgens coach Poldervaart wel een punt voor ons. Tja, zo lust ik er nog wel één. Adrie Poldervaart in de bocht. Adrie is voor FC Groningen de verantwoordelijke man in de zogeheten derby van het Noorden. Wanneer ik dit hoor hoop ik maar dat hij als hoofdtrainer in het hiervoor bestemde en omlijnde vak blijft en niet, zoals hij recent als assistent deed, op verkenning gaat. Dat hij opeens vanaf de overkant of vanachter één van de doelen de spelers aanwijzingen gaat geven. Je weet het maar nooit met Poldervaart, het blijft link met hem langs de lijn.

Adrie houdt zich gelukkig netjes, wel is hij net als Danny Buijs verbaal erg aanwezig en is hij druk met het maken van geheimzinnige armbewegingen om de voetballers er keer op keer op te wijzen wat ze moeten doen. Toch had ik hem in zijn rol als hoofdcoach zeker de drie punten gegund. De spelers zijn gek met hem, iets dat duidelijk zichtbaar is als Tomas Suslov, nadat hij de gelijkmaker heeft gescoord, ogenblikkelijk daarna op Poldervaart afrent om in diens armen te vallen.

Ik hoorde in de nabeschouwing Poldervaart tot in den treure roepen dat de FC in de tweede helft veel beter was dan in de eerste en dat zij daarom ook goed hebben kunnen herstellen. Het zij zo. Jammer dat het Adrie Poldervaart niet is gelukt om met 0-4 van Heerenveen te winnen. Dan was namelijk deze column één grote lofzang aan zijn adres geworden. Volgende keer beter Adrie. Ik houd je in de gaten.

Door Piet van Dijken 

Psst, hier meer afleiding: