Piet van Dijken draaft door: vooruitkijken en nadenken

Vooruitkijken en nadenken. Niet op Texel maar in Monte Gordo.

Wanneer ik over een aantal weken terugkom van Monte Gordo in Portugal is Dick Lukkien al begonnen met de voorbereidingen op een nieuw seizoen. De succesvolle trainer wil met het gepromoveerde FC Emmen goed voor de dag komen in de hoogste liga, vandaar dat hij op tijd is gestart.

Lukkien heeft besloten om zijn contract bij de Drentse voetbaltrots uit te dienen, dus het minste dat hij kan doen is de club in de eredivisie houden, hoewel ik in mijn vooruitblik denk dat het best eens wat meer kan worden. Omdat het ook Ruud van Nistelrooij niet gaat lukken om met PSV kampioen van Nederland te worden, kan Dick Lukkien het seizoen daarop met een gerust hart in de trein richting Eindhoven stappen om aan de grote wens van de Brabanders te voldoen.

Frank Wormuth, de nieuwe trainer van FC Groningen, is over drie weken eveneens drukdoende om de naar Mechelen vertrokken Danny Buijs te gaan overtreffen. Dit lijkt me geen probleem. De laatste maanden onder Buijs waren ronduit slecht. De opening voor Wormuth en zijn spelers is zoals de laatste jaren traditioneel op de zondagmiddag op de velden van de vv Haren. Waarom Haren is niet duidelijk, het zij zo. Blij dat ik op dat tijdstip nog in de Algarve verblijf. Voor, tijdens en na mijn vakantie is de technisch directeur van de FC bezig met de broodnodige versterking van de selectie.

Bij Ajax plukte hij voor 750.000 euro al een rechtsback weg, zodat de FC verlost is van al die net niet geschikte spelers voor deze blijkbaar zware positie. FC Groningen wil ook in het volgende seizoen meer vooruit gaan voetballen, dus is de eerste vereiste voor Fledderus om op zoek te gaan naar een verdediger als Trauner van Feyenoord, die louter ballen richting aanvallers verzendt. In alles is Trauner de tegenpool van FC-verdediger Te Wierik uit het Overijsselse Hengevelde, die op zijn beurt slechts achteruit voetbalt. De dienstdoende keeper heeft er zijn handenvol aan.

Over keepers gesproken, ga voor meer resultaat op zoek naar een betrouwbare doelman. Ik zag al de naam van Michael Verrips langs komen. Verrips, die eerder al een periode bij FC Emmen goede sier heeft gemaakt. Vastleggen die man! Niet nog een seizoen met Peter Leeuwenburgh tussen de palen. Te onzeker. Voor Leeuwenburgh is Fledderus zelfs nog op en neer naar Zuid Afrika gevlogen. Is toch niet te geloven. Hoop wel dat algemeen directeur Gudde zich in de komende voetbaljaargang wat meer zal profileren. Goed voor de club en goed voor hemzelf.

In Portugal kan ik in alle rust nadenken en vooruitkijken. Wat moet er anders en waar kijk ik naar uit? Mijn verwachtingspatroon moet in elk geval grondig bijgesteld worden. Geen verwachtingen meer, dan kan het ook niet tegenvallen. Dit lijkt simpel, maar dat is het niet. Zeker niet voor mensen zoals ik, die tot in den treure blijven proberen om vriendschappen warm te houden. Vaak tegen beter weten in, maar afhaken komt bij mij zelden voor.

Dan moet hij of zij wel echt over mijn grenzen zijn gegaan. En ook dan nog doe ik pogingen om de opgelopen schade te herstellen. Aan het strand van Portugal, met altijd een verkoelende briesje, besluit ik om bij terugkeer in Stad het anders aan te pakken, in de wetenschap dat ik me dit al vaker heb voorgenomen en dat het daarom nu tijd is om er echt iets aan te doen. Assertiviteit komt met de jaren. Over een paar weken vlieg ik terug zonder verwachtingen, wel met een beter gevoel.

Waar kijk ik het komende half jaar naar uit? Toch wel naar het uitkomen van mijn boek eind oktober, begin november. Een boek over angsten en paniekaanvallen, waar ik al jaren aan werk en dat op de markt wordt gebracht door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen.

Mijn eigen verhaal in boekvorm, gelardeerd met bijdragen van Hester Keyzer, bekend van haar prachtig geschreven #dichtelingen_by_Hester, het aangrijpende verhaal van  goede vriend Theo Driessen en een bijdrage van psychiater Kamini Ho Pian, die een proefschrift schreef over angststoornissen en werkt op de afdeling Angst- en Dwangstoornissen van het UMCG. Naar de presentatie van het boek kijk ik tevens met enige spanning uit, in de hoop dat corona ditmaal geen spelbreker is en de boekwinkels gewoon open zijn.  

Psst, hier meer afleiding: