Piet van Dijken draaft door: vrouwenvoetbal

Jackie Groenen is geveld door corona (Foto: ANP)

Studio Engeland, er is weer eens over nagedacht, heet het dagelijkse programma van de NOS op wisselend NPO 1 of NPO 3. Wanneer het in de voorbeschouwing interessant lijkt te worden soms zelfs op beide zenders tegelijk. Tot vaste presentator is gekozen voor Sjoerd van Ramshorst, die op zijn vrije dag wordt afgelost door Gert van ‘t Hof, die van de een op andere dag zijn haar lijkt te zijn kwijt geraakt. Heeft niet echt meerwaarde, deze Gert. Als sidekick is terecht gekozen voor een vrouw.

Suse Amber van Kleef heet deze dame. Roepnaam Suse. De NOS is blijkbaar gecharmeerd van de brunette. Overal duikt zij op. Sjoerd is ook blij met Suse. Dat merk je als kijker. Suze heeft eerder in Engeland gewoond en is als voetballer net geen Oranjeleeuwin geweest, iets dat wel geldt voor Leonne Stentler, die zeventien keer het Oranje shirt mocht dragen. In 2012 won zij met Ajax de KNVB beker en werd ze landskampioen.

Vandaar dat Leonne haast  elke avond mag meepraten over het EK voetbal voor Vrouwen in Engeland. Verder schuiven er meer oudere Oranjeleeuwinnen aan en soms zelfs een geblesseerde. Het gesprek gaat uitgebreid over de corona van Jackie Groenen, de leukste en ook de beste Oranjeleeuwin. Verder is er ruimte gemaakt voor het wel en wee van de geblesseerde schouder van keepster en aanvoerder Sari van Veenendaal en voor de geblesseerde enkel van Aniek Nouwen.

Zelf denk ik dat vanaf het moment van uitvallen keepster Sari haar plek onder de lat is kwijt geraakt aan invaller Daphne van Domselaar, die als doelvrouw een uitstekende indruk achterlaat. Omdat Van Veenendaal duidelijk in een mindere periode zit, in de vriendschappelijk match tegen Engeland, 5-1 verlies, keepte zij ronduit slecht, lijkt haar terugkeer als eerste keuze welhaast een utopie.

De coach van de Oranjevrouwen is Mark Parsons, geboren in Engeland met tevens de Amerikaanse nationaliteit. Aan hem de bijkans de onmogelijke taak om zijn voorganger Sarina Wiegman, die vijf jaar geleden met Oranje Europees kampioen werd en tevens de finale van de WK in 2019 haalde, waarin Nederland het onderspit moest delven tegen Amerika, te evenaren. Parsons is 35 jaar en trainde eerder Washington Spirit en Portland Thoms FC. Niet echt een lijstje om van te gaan kwijlen.

Het begin was dan ook moeilijk voor de nieuwbakken trainer, maar in de loop van tijd verbeterde het contact met de spelers. In de openingswedstrijd tegen Zweden speelt Oranje in de eerste helft dramatisch, maar na de thee zijn de bordjes verhangen. Mooi man, die oeroude clichés. Onder aanvoering van Miedema en Groener en met een safe keepster achterin verzet Nederland de bakens, die in de eerste 45 minuten niet van hun plaats wilden wijken.

Jammer was wel dat Oranje met flink wat fysieke ongemakken de partij uit voetbalde. Jill Roord maakte de verdiende 1-1 en had kort daarna de volle winst op de schoen. De rechtsbuiten faalde en werd gewisseld. Zo gaat dat, ook bij de vrouwen. Zelfs onder Mark Parsons. Hij begint het te leren.

Na afloop wordt er aan tafel bij Gert en/of Sjoerd weer flink geneuzeld met af en toe een rake opmerking, maar hoofdzakelijk met nietszeggende teksten. Een flink aangekomen Kim Lammers, oud-hockeyspeelster met 200 interlands en 124 doelpunten en sinds 2021 presentatrice van BNR Sport op BNR Nieuwsradio, mag ook haar zegje doen en dan is er alweer reclame.

Bij Op1 gaat het over boeren, snelwegen en distributiecentra en, erger nog, bij de aftrap van Renze Klamer en zijn talkshow ‘Renze’ op RTL4 zit Henk Bleker aan tafel. Dan blijft er nog maar één ding over, want proberen te slapen na geluisterd te hebben naar de faliekante onzin waar Bleker patent op heeft is Gods onmogelijk.         

Psst, hier meer afleiding: