Piet van Dijken draaft door: WEEVA

Het is traditie om op 28 augustus zuurkool met een gehaktbal te eten bij WEEVA. Hier samen met Jaap Nienhuis. 

Het Woon En Eethuis Voor Allen bestaat deze week 150 jaar en dat wil men weten ook. Ouderwets en eerlijk voedsel viert nog immer hoogtij en met Nienke als gastvrouw is de avond bij voorbaat geslaagd. De laatste jaren kom ik er wat minder, toch denk ik met genoegen terug aan het vertoeven en de smaakvolle etentjes aan het Zuiderdiep.

Toch niet weer broccoli hè?! Ik hoor het Anneke nog roepen. Vorige week ook al. En die week daarvoor. Het probleem wordt moeiteloos opgelost. Wat wilt u dan liever? Worteltjes? Spitskool? Beiden mag ook hoor. Kijk, dit is nu typisch WEEVA. Er wordt niet gekeken op een schaaltje meer. Bij WEEVA kan veel.

Kalfslever met uien bestellen, of slibtongetjes en bloedworst, het staat allemaal gewoon nog op de kaart. Een spreuk als ‘Voor Adam zorgde Eva, voor u zorgt thans de WEEVA’ zegt veel over de band die voornoemd etablissement tot aan de dag van vandaag met zijn gasten pleegt te scheppen. Met de immer vriendelijke ontvangst van barman John Voornhout en gastvrouw Nienke Plaggemars in de veelal ruim gevulde eetzaal.

Trouwens, ook de andere personeelsleden van het restaurant verdienen een pluim voor hun gedienstigheid. Nienke is nog het type gastvrouw waarvan de mensen het appreciëren dat zij bij hen aan tafel komt keuvelen. Soms gaat Nienke hiervoor door de knieën, of ze pakt een stoel en schuift  aan. Waar vind je dit nog?

In vroeger dagen ging bijkans iedere Groninger wel naar de WEEVA om te eten. Onder het motto ‘kwaliteit voor weinig’ was het er toentertijd elke dag vol. Veel veranderd is er in dit opzicht niet. De bediening is ook nu nog top en de prijzen voor het genuttigde zijn betaalbaar. De kwaliteit van de haasbiefstuk bij de WEEVA riekt naar die van Loetje, nog altijd de koning van de biefstuk in Nederland.

Het uit eten gaan bij het restaurant aan het Zuiderdiep blijft een feest. Dat was het vroeger en dat is het nog steeds. Zowel voor jong als voor oud. Op dierendag was het feest voor 150 genodigden. Ik weet niet wie er over de selectie is gegaan, wel is duidelijk dat burgemeester Koen Schuiling aan directeur Fred Dalebout de erepenning van de gemeente Groningen mocht uitreiken.

Een dikke tien jaar heette de WEEVA het Martinihotel, maar in 2011 kreeg het etablissement zijn zo beroemde naam godzijdank terug. Het bleek een meer dan goede move van Dalebout. WEEVA en de Big City zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In Piet’s Big City zijn zelfs twee columns aan het restaurant gewijd, iets wat Bram Hulzebos blijkbaar is ontgaan, wanneer hij deze week in de Groninger Gezinsbode aandacht vraagt voor boeken over en uit Groningen, die je als Stadjer niet wil missen, zich niet beseffend dat het boek Big City wel degelijk over Groningen gaat. Maar ja, dat mag je ook niet verwachten van een geboren Drent.

Door Piet van Dijken     

Psst, hier meer afleiding: