Piet van Dijken draaft door: Wilfred

Wilfred Genee is in opspraak. Het volk valt massaal over hem heen. Dertig jaar geleden maakten we samen het sportprogramma voor OOG tv. OOG staat voor Omroep Organisatie Groningen, en we waren er gelukkig. Alles kon, niets hoefde en betaald werd er niet. We leerden er het vak en dat was voldoende.

Blijkbaar herinneren veel mensen dit nog, dat heb ik na de uitzending van Veronica Inside van afgelopen maandag gemerkt. Mensen stuurden me berichten, zelfs 1 uit Thailand van oud-amateurtrainer Wim Fokkema, of belden met de vraag wat ik van het optreden van  Wilfred vond.

De gebeten hond

Hij was immers na de uitzending van het populaire programma, waarnaar maar liefst 1,7 miljoen mensen keken, de gebeten hond en hij had, als ik de ruim 10.000 negatieve tweetjes aan zijn adres mag geloven, Johan Derksen als een blok laten vallen. Zelfs zo diep laten vallen, dat Johan er aan het einde van het programma een tikje sneu van werd en de volgende dag, net als Van der Gijp, liet weten dat hij nog maar bitter weinig zin heeft om nog langer met Genee aan tafel te zitten.

Het zij zo. Natuurlijk heb ik ook de vijf kwartier zonder reclame met als thema racisme gevolgd. Als het aan mij had gelegen zou het het een gewone reguliere uitzending zijn geworden. Met Genee, Derksen en Van der Gijp, en met Wim Kieft als vierde man aan de vaste tafel.

Geen enkele meerwaarde

Advocaat Natacha Harlequin en oud-voetbalprof Dries Boussatta zou ik mooi thuis hebben gelaten. Het enige dat Boussatta deed was Derksen proberen aan te vallen en te kleineren, en Harlequin hield op een papiertje de gedane uitspraken bij. Kortom, hun beider inbreng had geen enkele meerwaarde.

‘Wilfred Genee staat wel zwaar onder druk in deze periode’ krijg ik net nog tijdens het schrijven van deze column door. ‘Dat mag je gerust zeggen’ app ik terug. Het is een van de vele reacties die ik ontvang op zijn presentatie. ‘Moi Piet, heb je Wilfred nog gezien gisteravond? Ik vond hem deze keer niet sterk.’

Een wat langer bericht van Jan Hoekstra. ‘Derksen is niet mijn vriend, maar in dit geval pakken ze hem onrechtvaardig hard aan. Het is goed dat hij zijn excuses niet heeft aangeboden. In elk geval maakt deze uitzending bespreekbaar wat de politiek niet durft. Wilfred laveert er als presentator (conform de opdracht denk ik) lekker tussendoor.’ Enzovoort, enzovoort.

Net of ik het antwoord weet op de vraag waarom hij het deze keer iets anders aanpakte dan dat hij normaal doet. Vandaar ook mijn voorkeur voor de vertrouwde tafel met de vaste crew. Of, beter nog, met een onafhankelijk iemand als gespreksleider. Jeroen Pauw zou in dit geval de ideale man zijn geweest.

Hoop

Toch spreek ik de hoop uit dat maandagavond het trio weer als vanouds zal aanschuiven en Veronica Inside op dezelfde weg zal doorgaan. Ik kan en wil namelijk niet geloven dat het programma van de buis zal verdwijnen en eergisteren de allerlaatste uitzending is geweest. Dit zou echt verdomd jammer zijn.

Door Piet van Dijken