Piet van Dijken draait door: vooruitkijken naar 2024

Op 8 mei 2024 hoop ik 75 jaar te worden (Foto’s: Gert Willem Haasnoot)

Op 8 mei 2024 word ik 75 jaar. Beter gezegd hoop ik 75 jaar te worden. Dan heb ik op twee maanden na tien jaar AOW en weet ik bijna zeker dat Danny Buijs niet langer trainer van FC Groningen is. Dat is dan hopelijk Dick Lukkien, die zich met het team vast en zeker zal plaatsen voor Europees voetbal door alle play-offwedstrijden te winnen. Technisch veldmaarschalk Fledderus en opperhoofd Gudde, zullen zij over drie jaar nog de directie vormen van de FC en hun contract dat loopt tot 1 juli 2026 gewoon uitdienen?

Mijn voorspelling is dat Django Warmerdam in 2024 als linkervleugelverdediger de sterren van de hemel speelt bij Ajax, wat mij doet denken aan 3 februari 2020, wanneer hij een driejarig contract tekent bij FC Utrecht omdat FC Groningen zijn aflopende contract niet wil verlengen. Hoe fout is het om een speler met zoveel kwaliteit te laten lopen? Warmerdam zelf wilde dolgraag bij de club blijven, maar de technische leiding vond hem niet goed genoeg. Wat een blunder!

Lee Towers is in 2024 uiteindelijk toch maar gestopt met het zingen vanaf een hoogwerker op de Coolsingel van ‘You’ll Never Walk Alone’. Het lied wordt structureel gezongen vlak voor de start van de marathon van Rotterdam. Minder dan drie jaar voordat ik 75 hoop te worden vraag ik mezelf af of Reinoud Brouwer, de beste orthopedisch chirurg van Stad en Ommeland, mijn rechterknie op een dag niet moet vervangen door een nieuwe? Misschien beter nog allebei?

Het moment komt steeds dichterbij. Niet te lang over nadenken, snel naar iets heel anders, naar de spectaculaire ontwikkeling van de elektrische fiets, in de volksmond beter bekend als de e-bike. Jaren geleden fietste ik voor de Mediamarkt op de Keola Delft en via de Gazelle heel even op een Qwik, om daarna heel snel weer terug te keren naar Gazelle en deze hopelijk snel in combinatie met de geweldige e-bike van het merk Multicycle van Dumo Tweewielers in Stad.

Hoe hard gaat de elektrische fiets in 2024 en is dan een helm vanwege de steeds hogere snelheid verplicht? Het zijn van die vragen die mij nu al flink bezig houden. Ook niet onbelangrijk is of ik over drie jaar weer de moed heb om zonder angst in de lift of in een vliegtuig te stappen? Ik ga mijn best doen om deze uitdaging al eerder aan te gaan. En zal ik op mijn vijfenzeventigste nog tafelheer bij RTV Noord zijn?

Vijf jaar eerder, op 23 mei 2019, ben ik gestopt met Herestraat Helemaal, het zal mooi zijn wanneer ik in 2024 nog bij Noord Vandaag aan tafel mag zitten. Ik ben nu al de oudste tafelheer, dus ben er enigszins aan gewend. Recent las ik nog een bericht op twitter over een hoogbejaarde tafelheer, die zich weliswaar uitstekend kweet van zijn taak. Het ging hier over mij, hoewel dat hoogbejaarde wel even slikken was.

Maar ja, wie zegt mij dat RTV Noord in 2024 nog gebruikt maakt van tafeldames en/of tafelheren? Het jaar 2024. Het lijkt nog ver weg, maar is toch zo dichtbij. Zal ik ergens nog een oude Amerikaan uit de jaren 50 of 60 met een 100 liter gastank op de kop tikken? Lukt het mij om daarbij ook nog een Citroën C6 op te sporen, of moet ik gewoon maar tot in lengte van dagen in mijn hondstrouwe Volvo 244 Grand Luxe van 2 januari 1980 blijven rijden? De tijd zal het leren.

Net zoals ik me afvraag of de FC met Dick Lukkien aan het roer ooit nog gestalte krijgt? Dit zal in elk geval een zegen voor de club zijn! Tot zover de andere tijden vooruit. Terug naar de onze. Terug naar FC Groningen, waarvan de eerder gememoreerde hoogbejaarde tafelheer vorige maandag aan tafel bij Niiwino Geertsema meldde dat de opwaartse spiraal zou ingaan bij de wedstrijd tegen AZ.

De laatste regels van dit stukje zijn voor Cyril Ngonge, aanvaller van de FC, die middels een weergaloze hakbal uit een voorzet van Mo El Hankouri de 1-0 liet aantekenen en hiermee de basis legde voor de uiteindelijke 2-0 overwinning. Ere wie ere toekomt. Wat een doelpunt!

Door Piet van Dijken

Psst, hier meer afleiding: