Piet van Dijken draaft door: Eredivisie

Foto: ANP

De eredivisie is de hoogste divisie in het Nederlandse betaalde voetbal. Elke Nederlandse profclub wil dan ook het liefst in de eredivisie spelen, maar weet dat er maar 18 plekken zijn te vergeven. In 34 wedstrijden is de competitie beslist. Afgelopen weekend heb ik me vooral vanwege dit stukje maar weer eens verdiept in de eredivisie. Het begon al op vrijdagavond met de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente.

Ron Jans is daar trainer en ik hoopte op een forse victorie voor de FC. De Leeuw, waarvan duidelijk is dat hij gemakkelijker voor FC Emmen scoorde dan nu voor FC Groningen, maakte een schitterend doelpunt, dat ten onrechte werd afgekeurd, omdat hij zijn opponent Pröpper zou hebben getoucheerd. Geen denken aan, wederom wordt een raszuivere goal niet als zodanig beoordeeld. De scheids en de VAR waren de weg volledig kwijt. Daarna scoort De Leeuw nogmaals, maar ook dit doelpunt wordt terecht niet gehonoreerd, omdat er vooraf hands is gemaakt door de man van de assist.

Later op de avond zie ik ook nog de samenvatting van de wedstrijd  bij ‘Eredivisie op vrijdag’ met drie sprekende poppen aan tafel. Het trio Stekelenburg, Elshoff en Schut zijn slecht te verteren. Drie volstrekt humorloze mannen. De vierde, Leonne Stentler, voelt zich niet lekker en is derhalve thuis gebleven. In het programma Studio Voetbal, dat de helft minder kijkers scoort dan de seizoenen ervoor, noemt vaste gast Van Hooijdonk de beslissende treffer van Warmerdam, die FC Groningen of course nooit had mogen verkopen, een ‘grasscutter’.

Van Hooijdonk heeft in Engeland en Schotland gevoetbald, dus wanneer hij zegt dat het schot van Warmerdam een grasscutter is, dan is dit zo! Volgens commentator Jeroen Grueter is de redding van Spartakeeper Okoye nu al één van de beste reddingen van dit seizoen. Sparta verliest desondanks met 2-1 van PSV. Theo Jansen zit ook bijna elke zondag aan tafel en heeft als standaard uitdrukking ‘hoog druk zetten’ op zijn lijstje staan. Nooit laag druk zetten, altijd hoog.

Vind ik wel jammer, omdat laag druk zetten ook rendabel kan zijn. PEC Zwolle verliest voor de zevende keer en heeft 1 punt en 2 doelpunten achter zijn naam staan. Aanvoerder Van Polen schiet in eigen doel, de voorzitter is opgestapt en het is een wonder dat trainer Langeler nog niet is weggestuurd. Als een zoutzak zit deze man op de bank en is weer eens het levende bewijs dat je in het voetbal nooit iemand moet terughalen.

De voorbeelden hiervan zijn legio. Ik weet het, het is mijn stokpaardje, maar van terughalen zijn maar heel weinig clubs beter geworden. Henk de Jong heeft met SC Cambuur nu vier keer gewonnen en vier keer verloren. Thuis tegen AZ zijn de Friezen kansloos. Aanvoerder Wijndal speelt een geweldige partij bij de Alkmaarders. Heerenveen heeft door de overwinning op Zwolle nu 1 punt meer dan Cambuur, dat op zijn beurt 6 punten meer heeft dan FC Groningen.

De eredivisie. Er is vaak geen peil op te trekken. Kan Feyenoord eindelijk weer eens op de tweede plaats komen, verliezen ze door persoonlijke fouten van het slecht in vorm zijnde Vitesse, terwijl Ajax zijn hegemonie ziet aangetast door FC Utrecht, dat hierdoor klimt naar plek 3. Dit weekend is er geen voetbal in de eredivisie. Het is Oranje wat de klok slaat. Vrijdag tegen Letland, maandag is Gibraltar aan de beurt.

FC Groningen speelt op zondag 17 oktober in Rotterdam tegen Sparta. Beide ploegen hebben uit 8 wedstrijden slechts 6 punten verzameld, dus is het pure noodzaak voor de FC om de tweede overwinning te boeken. De eredivisie. Het voetbal is soms niet om aan te zien, maar de amusementswaarde is veelal volop aanwezig.

Door Piet van Dijken  

Psst, hier meer afleiding: