Piet’s big city: Eiland in de zon

Island in the sun was lang geleden een hit van Harry Belafonte. Bij het fietsen door de duinen moet ik hieraan denken.

Vier weken Texel is ook vier weken fietsen. Wanneer orthopeed Reinoud Brouwer dit leest zal hij een glimlach niet kunnen onderdrukken. De arts van FC Groningen is namelijk ook verantwoordelijk voor het wel en wee van mijn linkerknie, vandaar de lach als hij leest over mijn vele trappen. Om en om doe ik het.

De ene dag fiets ik met de gele schoenen van Jan Palmen, de volgende dag heb ik mijn zwart-witte originele Jeffery-West om de voeten, om die op de derde dag dan weer om te wisselen met de icemint blauwe schoenen van O’Quirey. Zelfde fiets, verschillende schoenen. Het houdt de lol erin.

Texel verveelt me nooit. Het is met afstand mijn lievelingseiland. Eerst de Big City, maar heel kort erachter zit Texel. Bij Paal 9 op een bank hangen, naar de zee kijken en in de zon Skumkoppe, een van de vele op Texel gebrouwen biertjes, drinken, het kan mij niet lang genoeg duren.

De Boekenschuur in het prachtige dorp Den Hoorn is ook een favoriet van mij. Een schuur vol met boeken zonder bediening. Op een papier aan de wand staat daarom geschreven dat het hier om zelfbediening gaat, dat er betaald kan worden achter in de schuur in een daarvoor speciaal neergezette melkbus met gleuf, dat de prijs voor in het boek staat geschreven en tenslotte dat er gerekend wordt op ons aller eerlijkheid. Met een gelukzalig gevoel verlaat ik elke keer weer De Boekenschuur met twee fietstassen vol boeken.

Het is tijd voor de volgende Paal, die van de zelfgemaakte hamburgers van rundvlees afkomstig van Texel.

Door Piet van Dijken – een van de markantste journalisten die rondloopt in de Big City. Al sinds de jaren 050 mediaman en verhalenverteller in hart en nieren. Zijn loopbaan bracht hem langs OOG, Loeks, RTV Noord, Voetbal Inside en zoveel meer. Hij wordt geliefd en gehaat, maar is altijd zichzelf en is trots bezitter van de Erepenning van Groningen. Volgende week een nieuwe Big City.

Ga het gesprek aan ( comments)