Piet’s Big City: Ernest Faber

Thijs de Jong van Dagblad van het Noorden belt. Het is voor de rubriek Forum en het hete hangijzer is deze keer morrende fans van FC Groningen. De vraag van Thijs is of het allemaal de schuld van trainer Ernest Faber is? Ik hoef er nauwelijks over na te denken. Natuurlijk is het niet de schuld van de trainer van de FC. Wat een geleuter!

Ik zeg wel in mijn reactie, die ik overigens op de vrijdag voorafgaande aan de nederlaag tegen NAC heb gegeven, dat de wedstrijd tegen VVV bedroevend slecht was, en dat ik ook heb gezien dat het aantal lege stoelen steeds toeneemt, maar de mindere resultaten en het zeker niet oogstrelende voetbal ligt veel eerder aan het gemis aan kwaliteit dan aan het functioneren van Ernest Faber.

Afgelopen dinsdag lees ik in het Dagblad dat de tijd voor Faber begint te dringen, om een dag later in dezelfde krant te lezen dat algemeen directeur Hans Nijland vierkant achter zijn trainer staat, en zondag in Studio Voetbal zegt Ron Jans dat zijn door sommige supporters gewenste rentree op de bank naar het rijk der fabelen kan worden verwezen.

De reactie van trainer René Hake van FC Twente op de vraag of hij zich zorgen maakt over zijn positie na de eerste vier wedstrijden te hebben verloren is trouwens heel herkenbaar. ‘Ik maak me pas zorgen wanneer de directeur zegt achter mij te staan’. Een week later wint Twente met 4-0 van Utrecht en heeft Hake zijn eerste drie punten te pakken.

Aanstaande zondag is het Faber tegen Hake. In de noordelijke media lees en hoor ik overal de term ‘cruciale wedstrijd’. Volgens het sportjournaille zal bij een nederlaag de publieke opinie zich tegen de trainer keren, waardoor de druk nog groter wordt en hierdoor zijn positie onhoudbaar.

Zelf zou ik het een schande vinden dat Ernest Faber in zo’n vroeg stadium geslachtofferd  wordt. Hij heeft bij eerdere clubs bewezen een prima trainer te zijn en dat is hij nog steeds! Geef Ernest Faber daarom een eerlijke kans om de ploeg weer op het juiste spoor te zetten. Te beginnen zondag tegen FC Twente.

Door Piet van Dijken – een van de markantste journalisten die rondloopt in de Big City. Al sinds de jaren 050 mediaman en verhalenverteller in hart en nieren. Zijn loopbaan bracht hem langs OOG, Loeks, RTV Noord, Voetbal Inside en zoveel meer. Hij wordt geliefd en gehaat, maar is altijd zichzelf en is trots bezitter van de Erepenning van Groningen. Volgende week een nieuwe Big City.

Psst, hier meer afleiding: