Piet’s big city: Kleur bekennen

Twee mannen moeten die gekleurde schoenen van mij als promotie gaan dragen. Johan Derksen voor de landelijke uitstraling en de man van de Herestraat voor de regio. Bedenker Jan Palmen van O’Quirey is hier vanaf het begin van de lancering van de gekleurde schoen heel stellig in geweest.

Drie jongens uit de Sixties met lang haar. Net als Johan en ik is ook Jan Palmen nooit afgeweken van het kapsel dat toentertijd bijkans door elke adolescent werd gedragen. Nu zijn wij ver in de zestig en dragen naast het lange haar gekleurde schoenen.

Vijftien paar de man kregen Johan en ik van Jan Palmen. Derksen draagt ze in Voetbal Inside, ik in Herestraat Helemaal. Van paars tot blauw, van groen tot geel en van oranje tot rood, we worden er al jarenlang mee gesignaleerd.

Ik herinner me nog dat ik op een middag bij Jan Palmen in zijn toenmalige winkel in Assen was om schoenen op te halen, dat een man ons kwam vertellen dat Johan Derksen was getraceerd met roze schoenen. Rood en geel , dat kon nog, maar roze. Zelf had ik ook een paar roze in de collectie, die ik maar spaarzaam droeg. Toen het dan ook alweer jaren geleden Roze Zaterdag was in Stad heb ik ze in een gul gebaar aan toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel geschonken, die er danig mee in zijn nopjes was. Later hoorde ik dat hij wegens omstandigheden toch maar had besloten om ze zwart te laten verven. Rehwinkel, die van de mannenliefde is, zou met het dragen van de roze schoenen teveel de nadruk hebben gelegd op zijn geaardheid, iets wat door ons drieën werd afgedaan met pure nonsens.

De kleur oranje telt slechts twee paar. Een paar voor Derksen en een paar voor mezelf. Oranje schoenen uit Assen, toentertijd voor ons gemaakt in verband met het WK voetbal 2010 in Brazilië, waar Nederland in de finale helaas het onderspit moest delven tegen Spanje.

Gedurende de maand dat het WK duurde en Oranje onder Bert van Marwijk steeds meer in het toernooi groeide, droeg Johan Derksen op de wedstrijddagen van Nederland steevast de oranje schoenen in en deed ik hetzelfde in Herestraat Helemaal. Jan Palmen kreeg telefoon uit heel Nederland van mensen die ook graag een paar oranje schoenen wilden, maar net als eerder bij de promotie van zijn gekleurde schoenen door Johan en mij, was hij ook nu niet over te halen. De oranje schoenen waren alleen voor Derksen en die Grunneger en daarmee basta!

Tot slot, zondag is het FC Groningen versus FC Utrecht en zijn de natuurlijk mijn groene schoenen aan de beurt.

Door: Piet van Dijken – een van de markantste journalisten die rondloopt in de Big City. Al sinds de jaren 050 mediaman en verhalenverteller in hart en nieren. Zijn loopbaan bracht hem langs OOG, Loeks, RTV Noord, Voetbal Inside en zoveel meer. Hij wordt geliefd en gehaat, maar is altijd zichzelf en is trots bezitter van de Erepenning van Groningen. Volgende week een nieuwe Big City.

Ga het gesprek aan ( comments)