Piet’s Big City: Ritsu Doan

Fietsend door de Folkingestraat roept een man me na. “Hé Piet, die nieuwe Japanner van FC Grunnen, dat wordt de nieuwe Suarez. Zeker weten van yes! Wat? Weden om €100.000,- dat ik gelijk krijg?” Ik steek mijn duim op en denk er het mijne van.

De nieuwe Luis Suarez? Het zou wat zijn. Als ik directeur Hans Nijland mag geloven beschikt Ritsu Doan, zo heet de Japanse jongeling, over gigantisch veel talent en is hij met zijn 19 jaar nu al een persoonlijkheid. Wat de doorslag heeft gegeven dat Doan voor FC Groningen kiest? Het supertalent uit Japan hoeft niet over deze vraag na te denken.

De reden voor hem is dat wereldsterren als Arjen Robben en Luis Suarez triomfen hebben gevierd bij de Trots van het Noorden. Op de immens druk bezochte persconferentie roept Ritsu Doan in de microfoon “Ik ben een Groninger”, om daarna zowel sushi als een bitterbal naar binnen te werken. Een betere entree hadden de beleidsbepalers van de FC zich niet kunnen wensen.

Doan, dit is dus zijn voornaam, in Japan beginnen ze met de achternaam, heeft vorige week zondag afscheid genomen van zijn vorige club Gamba Osaka. Volgens Nijland een grote club met een begroting van maar liefst 50 miljoen euro. Hij heeft beelden gezien van het afscheid van Doan en is diep onder de indruk hoe de Japanner het publiek heeft toegesproken.

Het lijkt dus helemaal goed te komen met de nieuwe aanwinst van FC Groningen. Wedden met de man uit de Folkingestraat laat ik daarom maar mooi aan mij voorbijgaan.

Door Piet van Dijken – een van de markantste journalisten die rondloopt in de Big City. Al sinds de jaren 050 mediaman en verhalenverteller in hart en nieren. Zijn loopbaan bracht hem langs OOG, Loeks, RTV Noord, Voetbal Inside en zoveel meer. Hij wordt geliefd en gehaat, maar is altijd zichzelf en is trots bezitter van de Erepenning van Groningen. Volgende week een nieuwe Big City.