Piet’s big city: Uw tijd is om

Piet van Dijken Big City

In mijn periode van ruim 15 jaar dat ik elke werkdag om kwart voor 1 op Radio Noord te beluisteren was met het programma De Straat, live 7 minuten praten op de kop van de Herestraat met passanten over een actueel onderwerp, had ik een aantal oneliners, waarvan de meest bekende toch wel was ‘Uw tijd is om’. Wanneer het gesprek begon te kabbelen greep ik in met deze vier woorden. Andere oneliners waren ‘Bent u een man alleen?’ en ‘Heeft u nog tekst?’

Afgelopen zaterdag werd ik in het Stadspark nog geconfronteerd met de meest bekende. Wat was namelijk het geval? Ik zat op die bewuste avond in een restaurant waar heel erg druk wordt gewokt en heel erg veel wordt gegeten, maar waar ik vooral moest denken aan lang vervlogen tijden, toen het etablissement nog werd gerund door Joop Beerta, de man die vooral bekend werd als liedjesschrijver en naam en faam maakte met nummers als ‘Ik zing dit lied voor jou alleen, voor niemand anders dan voor jou’ en niet te vergeten ‘Wilde orchidee’, waar niemand minder dan Willy Alberti een hit mee scoorde.

Joop had ook een dochter, Diana, die prachtig jazz kon zingen. ‘Uw tijd gaat nu in’ sprak een Chinese man aan onze tafel, die even later kwam vragen of wij voor de twee uur of liever nog een half uur langer aan tafel wilden. Aan het eind van de avond verscheen dezelfde Chinees weer aan tafel en hij sprak dezelfde woorden die ik al die jaren op straat had gebruikt: ‘Uw tijd is om’, wat inhield dat de drankjes vanaf dat moment niet langer bij de alles ineen prijs van €29,50 hoorden.

Het toeval wilde dat wij allen tot aan de strot toe gevuld waren met drank en spijs en derhalve met overvolle magen om de rekening vroegen. Het werd een zware nacht met veel cola en toch ook wel met het blije gevoel dat mijn tijd net op tijd om was.

Door Piet van Dijken – een van de markantste journalisten die rondloopt in de Big City. Al sinds de jaren 050 mediaman en verhalenverteller in hart en nieren. Zijn loopbaan bracht hem langs OOG, Loeks, RTV Noord, Voetbal Inside en zoveel meer. Hij wordt geliefd en gehaat, maar is altijd zichzelf en is trots bezitter van de Erepenning van Groningen. Volgende week een nieuwe Big City.

Ga het gesprek aan ( comments)