Verborgen pareltjes in Stad: Pioenpark

Iedereen kent het Noorderplantsoen. Daar zijn liederen over geschreven. Lekker makkelijk, aangezien het in de binnenstad zit. Maar Groningen heeft nog veel mooiere plekjes. Verborgen pareltjes, zoals het Pioenpark in het Oosterpark.

Mooie dingen komen niet altijd van ver. Soms kom je op plekken terecht waarvan je niet kunt geloven dat je ze niet kent. Zo fiets ik vandaag niets vermoedend via de Korreweg de achterzijde van het Oosterpark in. Ineens doemt daar het Pioenpark voor me op.

Pioenpark is een verborgen pareltje

Oosterparkwijk staat niet altijd even goed bekend. De stadswijk komt vaak in het nieuws door opstootjes en vechtpartijen. Zo denken studenten dat iedereen die daar woont een randdebiel is. Onterecht slechte promo.Oosterpark is gewoon een oer-Groningse buurt, zoals de Jordaan dat is in Amsterdam. Maar ik dwaal af van mijn verhaal.

Als je langs de Oliemuldersweg fietst met de Korrewegwijk in je rug, zie je aan je linkerhand het Pioenpark. Bosjes pioenrozen, mooi bewerkte heggen en klimops. Het lijkt bijna een mini Versailles. En dat gewoon in Grunn.

Het park is aangelegd in de jaren ’50 vlak na de oorlog. Het idee was om eerst daar de ringweg aan`te leggen, maar die is uiteindelijk meer naar het oosten gekomen. Het park ligt middenin de Florabuurt, die tijdens de wederopbouw van Nederland de grote woningsnood moest opvangen in Stad.

Bezoeken is winnen

Het valt me op dat er letterlijk geen hond in de buurt is. Wel een mevrouw die rustig op een bankje voor zich uitkijkt. Ze is ook verrast wanneer ik met een open mond er doorheen loop. Waarschijnlijk ben ik een van de weinige in de ochtend.

Jammer, want het is er prachtig. Het park heeft naast de pioentuin ook twee vijvers. Grote treurwilgen hangen boven het water. Heel idyllisch. Zeker het bezoeken waard als je nooit met je luie ass uit het centrum komt.

Heb je nou ook een verborgen pareltje in Stad? Laat het ons weten in de comments.

Ga het gesprek aan ( comments)