Plannen voor Grote Markt gereed. Met veel bomen en ‘volop sprankelend water’. Kosten 14 miljoen

Sorry, groter hebben we hem niet

Het heeft het stadsbestuur mogen behagen een de definitieve plannen voor de Grote Markt in de definitieve jas te proppen. Eind dit jaar geeft de gemeenteraad er een klap op.

De plannen voor meer groen, zitplaatsen en misschien een fontein gaan al een tijdje rond. Daarnaast is al bekend dat de bussen verdwijnen van het plein. De laatste weken zijn de puntjes op de i gezet van al die plannen.

Aanpassings

Belangrijk daarin is dat de karakteristieke grootsheid van het plein intact blijft, maar dat het ook een fijnere en toegankelijker plek wordt om eem te chillen. Dat moet gebeuren door het plaatsen van een groep sjieke en diverse bomen aan de Oostzijde van het plein (een van de puntjes op de i). Er verschijnen verder speciale zones aan de rand van het te vormen middenplein voor commerciële terrassen en openbare zitgelegenheden.

Dit worden zogeheten sfeerplekken, die in één lijn worden opgetrokken samen met de aan te leggen speelplekken, bomen en verlichting. In de zomer wordt de zone ‘Noordzijde’ ook nog opgeleukt met ‘volop sprankelend water ter verkoeling en verpozing’. Jep, die ambtenaren weten het mooi te brengen en dat duidt inderdaad op een fontein. En sterker: in de winter kan er op die plek misschien zelfs gescheuveld worden (*schaatsen in het Gronings).

Nog meer booms

Oh, en ook de directe omgeving wordt voorzien van meer groen. Sowieso krijgen de Noord-, en Zuidzijde een rij platanen (mooie sierlijke bomen) om de grandeur te onderstrepen en vanwege verkoelings. En op het Waagplein komt een mooie en grote iep, als het aan de burgemeester en wethouders ligt.

Eind dit jaar geeft de gemeenteraad naar alle waarschijnlijkheid een klap op de plannen en dan wil het stadhuis vol gas geven. Belangrijk daarin is de nieuwe Kattenbrug. De bouw daarvan is na juridisch gesteggel hervat en men verwacht de oplevering in februari. De bussen rijden vanaf dat moment niet meer over de Grote Markt waardoor de grote ingreep kan beginnen.

 Lees hier meer.

Psst, hier meer afleiding: