Podcast ‘Na Sluitingstijd’ | Hoe Sjoerd Kooistra pachters het bankroet in jaagde, zijn hand overspeelde en eenzaam eindigde

Trailer van ‘Na sluitingstijd’. Rest van de serie hangt onderaan het artikel

Wijlen Sjoerd Kooistra was een begrip in Groningen. De horecamagnaat bezat tot 2010 de hele Zuidzijde van de Grote Markt en daarnaast nog tientallen kroegen in Stad en verder in den lande. Met een geschat vermogen van 130 miljoen euro pronkte Sjoerd in de Quote 500 tot hij in 2011 zelfmoord pleegde. Daarover is een spannende en retegoede zesdelige podcastserie gemaakt: ‘Na Sluitingstijd’.

Zijn kroegen waren beroemd. Met de Drie Gezusters als absoluut paradepaardje. Iedereen die tussen grofweg 1995 en 2010 hip en jong was in Stad is regelmatig knetterlam uit de Drie gekropen. Daarnaast kwamen jongeren uit het hele land naar Stad om de Drie te bewonderen. Dat was meer dan een kroeg namelijk. Het was een aaneenschakeling van bruine kroegen, restaurants, feestcafés en clubs. Je kon er letterlijk het klokje rond zuipen, eten en feesten. Zo zaten er iets van vier of vijf grote draaibarren in het pand. En een ijsbar. En nog zoveel meer. Mensen verdwalen (true story) in de Drie. Zo groot, zoveel te doen, zoveel jolijt.

Wurgcontracten

Maar achter de grootste kroeg van Nederland, met de hoogste bieromzet en de meeste tappunten in één toko, schuilt een bijzonder verhaal. Het verhaal van Sjoerd. Ooit begonnen met een klein pretpark en geëindigd met tachtig horecazaken op de absolute AAA-locaties in Amsterdam, Nijmegen, Den Bosch, Breda en Groningen. Veel van die kroegen verpachte hij aan andere, veelal erg jonge ondernemers. Die constructie was voor pachters zo funest dat ze met bosjes failliet gingen. Dankzij listige foefjes bleef Kooistra altijd buiten beeld, totdat hij Heineken verneukte.

Tientallen Groningers trapten in de mooie praatjes van Sjoerd, in de beloftes, in de toereikende hand van de magnaat. Maar ze kregen allen een wurgcontract die hen rechtstreeks naar de afgrond duwde en waar alleen Sjoerd ongelooflijk veel beter van werd. Dik tien jaar later zijn vele oude pachters nog bezig met het afbetalen van hun schuld. Pure ellende dus, terwijl Sjoerd ondertussen het goede leven vierde. Totdat hij dus Heineken betrok bij zijn dubieuze constructie. Het gaat grandioos mis. De bierbrouwer verklaart de juridische oorlog aan de magnaat.

Heineken

Een oorlog die Sjoerd, ondanks zijn opgebouwde kapitaal, niet kan winnen. Omdat Heineken nog een paar gradaties groter en rijker is. Omdat het lijkt alsof Heineken er inderdaad is ingerommeld met een contract waarin een kleine wijziging voor grote gevolgen zorgde. Sjoerd gaat er per week slechter uitzien, volgens journalisten die hem in die tijd intensief spreken, en even later volgt het nieuws dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Daarmee neemt Kooistra een hoop antwoorden op prangende vragen mee zijn graf in. Vragen die tien jaar later nog steeds niet zijn beantwoord.

Tot nu, tot de podcast ‘Na Sluitingstijd’ van journalisten Myrthe Klaus en Geesje Oostland. Vroeger stonden ze zelf te hossen en halve liters bier te tikken op vrijdagmiddag in de Drie Gezusters. Nu hebben ze een podcastserie gemaakt over Sjoerd. Over hoe hij Groningen en later heel Nederland in zijn greep kreeg. Over hoe hij nietsontziend bij de vleet jonge ondernemers het bankroet in jaagde ten faveure van eigen gewin. Over hoe hij zijn hand overspeelde met Heineken. Over de enorme bedragen die werden overgemaakt naar zijn stiekeme lover.

Dat wordt bingen!

En daar zijn ze verdomd goed in geslaagd. ‘Na Sluitingstijd’ is spannend, zit ragfijn in elkaar, vormt een reis langs Herinneringslaan voor iedereen die in de jaren ’90 en ’00 jong was in Stad en biedt vele ontboezemingen. De journalistes hebben veel achterhaald, nog meer juiste personen voor de microfoon gekregen en weten echt hoe een goede podcast gemaakt moet worden. Met de goede balans tussen spanning, informatie en context. Dat ook nog eens afgewisseld met de juiste muziekjes en meer van dat. Met als resultaat een binge-waardige podcastserie voor iedereen en Groningers in het bijzonder.

Na Sluitingstijd, de podcast over Sjoerd Kooistra van Dagblad van het Noorden
Psst, hier meer afleiding: