Politie beëindigt anti-coronademonstratie in Noorderplantsoen: twee mensen opgepakt

Screenshot van de video die rondging op social media

Het Noorderplantsoen was aan het einde van de middag het decor van een ‘spontane’ demonstratie tegen het coronabeleid. Niet iedereen werkte mee toen de politie en BOA’s de groep aanspraken op het overtreden van de coronamaatregelen, waarop twee mensen zijn aangehouden.

Update: het filmpje staat wel online, check ‘m hier.

Onder het mom van ‘koffie drinken’ verzamelen zo’n tien à vijftien mensen zich in de loop van de middag aan de kop van de Plantsoenvijver tegenover restaurant Zondag. Daar gaan ze uit protest onder luide muziek dicht bij elkaar klitten en een bakkie pleur slobberen. Zo dicht op elkaar dat volgens de politie de coronamaatregelen in het geding komen.

“Je handelt in strijd met je eed!”

Op de video die rondgaat op Facebook (inmiddels is verwijderd – red.) is te zien dat agenten en BOA’s de demonstranten aanspreken op hun gedrag. Dat valt niet in goede aarde. De koffiedrinkers wapperen met de grondwet, buitelen over elkaar heen en reppen op hoge toon over de eed die agenten afleggen en de uitspraak van de koning – ‘niet normaal maken wat niet normaal is’.

Daarnaast wordt op de beelden duidelijk dat de demonstranten niet meewerken met de politie. Ook niet als dat nadrukkelijk wordt opgedragen. Dat resulteert in het aanhouden van twee mensen, die wederom weigeren mee te werken – “ik loop niet mee” – waarop agenten ze met enig geweld in de politieauto bonjouren.

Screenshot van de video die rondging op social media

Filmpje ineens offline

Daarop wordt de groep nog bozer. Dienders krijgen hoon, spot, geschreeuw over fascisme en nog veel meer naar hun hoofd geslingerd. De aangehouden vrouw schreeuwt en huilt ondertussen alsof haar teen wordt afgeknipt en de rest bulkt dat de politie normaal moet doen: “Dit kan je niet menen, dit is mensonterend. Doe normaal!” En: “Wij hebben altijd achter de politie gestaan. Jullie laten je misbruiken. Tot zover onze respect. Laat haar uit de bus!” Oftewel er ontstaat een intimiderende sfeer en er moeten nog meer agenten bijkomen om de brut in toom te houden.

Hoe de ophef afloopt is niet duidelijk. Het filmpje van ongeveer 15 minuten is offline gehaald door de uploader voordat de laatste minuten op ons scherm verschenen.

Bekende groep

Wel wordt uit de beelden duidelijk dat het gaat om een bekende groep uit Groningen. Al langer strijden ze tegen de coronamaatregelen. Zo reist de uploader van het filmpje stad en land af om te demonsteren tegen het beleid. Eerder maakte hij bijvoorbeeld filmpjes op demonstraties in Amsterdam en Apeldoorn. Bij die demonstraties werd hij aangehouden.

Daarnaast is een deel van deze groep betrokken geweest bij het organiseren van een illegaal coronafeest met oud en nieuw en in het voorjaar wilden ze en grote illegale rave organiseren. Middels een crowdfunding werd voor dat feest geld ingezameld waarmee eventuele boetes betaald konden worden.

Screenshot van de video die rondging op social media

Reactie politie

De politiewoordvoerder bevestigt dat twee mensen in het Noorderplantsoen zijn aangehouden bij een niet aangekondigde demonstratie. “Daarbij werd luidde muziek gedraaid, stonden mensen schouder aan schouder en werd geen afstand gehouden. Collega’s van de Handhaving zijn daarop ter plaatse gegaan om de orde te herstellen. Daar gaven de demonstranten geen gehoor aan waarop de hulp werd ingeroepen van de politie. We hebben de aanwezige mensen gesommeerd om te stoppen met het gedrag. Uiteindelijk waren er twee dames zo vervelend, waarbij ze niet naar ons luisterden, dat we besloten hebben hen aan te houden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau. Zij zullen sowieso beboet worden voor het niet naleven van de coronamaatregelen. De aanhouding ging gepaard met enige consternatie, maar inmiddels is het weer rustig in het Noorderplantsoen”, aldus de woordvoerder op OOGTV.

Psst, hier meer afleiding: