Politie, douane en belastingdienst deden gisteravond grote controle bij avondwinkels in binnenstad

In de Poelestraat stapten gisteravond rond half elf meerdere agenten, douaniers en belastingambtenaren naar binnen bij de avondwinkel aan het plein. Publiek werd buiten gehouden door de politie en even later werd de winkel gesloten door de eigenaar. Daarover werden we getipt met de vraag: watskeburt?

Het gaat om een controle bij meerdere avond- en nachtwinkels, weet Hans Coenraads, woordvoerder van de burgemeester. “Met de gemeente, douane, belastingdienst, arbeidsinspectie en de politie hielden we een integrale controle gehouden bij negen avondwinkels zoals we dat in het verleden ook bij andere branches hebben gedaan.”

Daarom avondwinkels

De keuze voor de avondwinkels komt voort uit het ‘kader aanpak ondermijning’. Hans: “We kijken naar kwetsbare branches en dat doen we op basis van openbare bronnen. Zo zijn we uitgekomen bij de avondwinkels. Bij de gemeente krijgen we daarnaast veel overlastmeldingen binnen over een aantal van die winkels. Ook bleek eerder dat medewerkers van de winkels niet op de loonlijst stonden. En uit data van de politie komt naar voren dat avondwinkels vaker dan gewone winkels worden overvallen. Daarom hebben we besloten een verdiepingsslag te maken in deze branche. De uitkomst van het rapport Groningse Praktijken heeft daar ook aan bijgedragen.” Daarbij is het volgens Hans belangrijk om te benoemen dat er vooraf geen concrete verdenking was.

Opbrengst

De volledige oogst van de invalavond moet nog worden opgemaakt. Dat vergt tijd omdat alle informatie verwerkt moet worden en daarna gecheckt bij de verschillende diensten. Desalniettemin kan Hans alvast concrete aangetroffen misstanden melden. “Een aantal winkels verkocht sterke drank, dat mogen ze niet verkopen, dat is alleen voorbehouden aan slijterijen. Bij een zaak troffen we 5 kilo tabak aan, dat mag ook niet. En bij een winkel werd een grote voorraad lachgas aangetroffen. Dat is nog steeds een legaal product, maar aan de opslag zitten wel regels verbonden. Daar hield de eigenaar zich niet aan. Zo had hij zestig flessen op voorraad, dat mogen er slechts 25 zijn.”

Volgens Hans is geen enkele winkel op last van de diensten gesloten. “De sancties hiervoor moeten nog worden bepaald en opgelegd. Wel sloten sommige eigenaren zelf de deuren na de controle.”Psst, hier meer afleiding: