Politie dreigt Bekerfinale kapot te staken – column

Politie

De politie is je beste vriend. Nou, met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Beetje dreigen om volksfeesten zoals de bekerfinale kapot te staken. 

Iedereen heeft recht op een goede CAO. Ook de politie. Ze staan al jaren op de nullijn en dus is het te begrijpen dat de dienders dit jaar wat meer willen. Alleen de politiek wil niet en dus gaat het corps staken en actievoerden en burgertje pesten.

“Dan kan het evenement niet doorgaan”

Dat begint vriendelijk. Met een uur geen bonnen uitschrijven. Als dat niet helpt, grijpt de politie naar een wat straffer middel: langzaam rijden op de snelweg en heel Nederland in een file drukken. Vervelend, maar overkomelijk. Maar ook deze protesten zorgen niet voor beweging in Den Haag.

Dus dreigt de politie met publieksonvriendelijke acties. Dagblad van het Noorden en RTVNoord melden vandaag dat de Bekerfinale doelwit is van ontevreden agenten. In het DVHN suggereert Bayron Jobing, van het Noordelijk actiecomité, dat de politie in Stad misschien gaat staken op 3 mei.

“Dan kan het evenement niet doorgaan,” weet de agent. Ook de politie in Rotterdam wil misschien gaan staken op 3 mei. Dat zou betekenen dat de hele Bekerfinale in gevaar komt. En dat maakt niet alleen mij, maar heel veel burgers (terecht) ongelooflijk pissig.

Burgers en ondernemers de klos

De burger kan helemaal niets doen aan de onderhandelingen tussen politie en Den Haag, maar wordt nu wel de dupe van het mislukken van die gesprekken. In plaats van dat agenten het Binnenhof bezetten en voorkomen dat de verantwoordelijke Minister kan werken, gaan ze burgertje pesten.

En niet alleen burgertje. Wat te denken van ondernemers die al weken, maanden bezig zijn met de voorbereiding van het feest op de Grote Markt. Daar gaat echt heel veel werk, energie en geld in zitten. Als 48 uur van tevoren duidelijk wordt dat het allemaal niet door kan gaan, dan zadel je ondernemers op met een enorme strop.

Dus om zelf wat meer geld in de portemonnee te krijgen is het geoorloofd om de inkomsten van anderen te derven. Lekkere methodiek. Net als ik in de krant de plannen van de politie heb gelezen, zie ik in de Folkingestraat twee agenten op het terras bij een heel goed Italiaans winkeltje. Omdat ik dit schrijven al in mijn hoofd heb, vraag ik naar hun mening.

De arrogantie van de (politie)macht

“Misschien wordt het wel tijd dat het grote publiek de pijn voelt en beseft dat er iets moet gebeuren,” zegt één van hen. “Uiteraard is het vervelend als een feest niet door kan gaan, maar sommige dingen zijn belangrijker dan dat.” Echt ongekend. Dus de man en vrouw die helemaal niets aan de CAO kunnen doen, moeten bloeden?

Ik kan daar zo ongelooflijk kwaad over worden. De arrogantie van de macht. Het is te absurd voor woorden. Laat ze gaan staken als Minister Kamp stiekem een bezoek voor de bühne brengt aan onze provincie, maar nee, dan pakken ze journalisten op. Maar wel op de strepen staan als het volk massaal toeleeft naar een groots en verbindend feest.

Wat me nog kwader maakt is dat de politie niet de enige groep is die te maken heeft met moeilijke salarisonderhandelingen. Neem bijvoorbeeld de redactie van het Dagblad. Het gaat niet zo goed met de krant, dus moet er voor het zoveelste jaar op rij opnieuw bezuinigd en gereorganiseerd worden.

Dan kunnen journalisten beslissen om te staken en geen krant meer te maken. Ze kunnen het politiebureau bezetten om een groep mensen te dwarsbomen die helemaal niets met de krant te maken heeft. Maar wat hebben ze gedaan? Ze hebben allemaal vijf procent ingeleverd, zodat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Sympathie kweken met feesten verneuken

Dan kun je nog beter op de nullijn zitten dan op de min vijf procent-lijn. En wat te denken van schoonmakers. Heb je die ooit een snelweg zien versperren omdat ze aan alle kanten worden uitgebuit? En dan nog, ga staken politie. Dat recht heb je. Roep ‘boe’ tegen de Minister. Ga weken lang geen boetes uitschrijven. Bevolk het Stadhuis. Werp een barricade op voor het Provinciehuis, maar blijf van de mensen af die er helemaal niets aan kunnen doen.

Het draagt ook totaal niet bij aan begrip voor het salarisprobleem waar de politie mee worstelt. Want dat is het doel. De bevolking de pijn van de politie laten voelen. Sympathie kweken door party’s te verkloten. Zijn ze werkelijk zo achterlijk dat ze denken dat ze empathie van het volk krijgen als ze volksfeesten kapot staken?

In ieder geval werkt het bij mij averechts. Alleen het dreigement al om te staken tijdens evenementen als de Bekerfinale zorgt voor een enorme daling van mijn sympathie voor oom agent. Afgaande op sociale media ben ik niet de enige. Het idee dat de politie je beste vriend is, slaat meer en meer om naar het besef dat je met zulke vrienden geen vijanden nodig hebt.

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: