Politie geeft burgemeester en commissaris van de koning een standje

Op de Grote Markt werd stipt om middernacht de grote vrijheidsfakkel ontstoken. D’Olle Grieze veranderde op exact hetzelfde moment in de nationale driekleur met daarop groot de tekst ’75 jaar vrijheid’.

Vanwege corona is de plechtigheid, ondanks het belangrijke momentum, uiterst sober. Burgemeester Koen Schuiling en Rene Paas, commissaris van de koning, ontstoken het vrijheidsvuur. Ze worden daarbij geflankeerd door hun woordvoerders, een handvol journalisten, lui van de techniek en een stuk of wat passanten die bleven hangen vanwege het bijzondere tafereel.

De politie spreekt de burgemeester aan op 1,5 meter afstand

“1,5 meter afstand houden!”

Al met al stonden er net na twaalven ongeveer vijftien mensen op de Grote Markt. En op dat moment komt eerst een ambulance aanrijden en eem later een politiewagen. Na een babbeltje tussen hulpverleners onderling valt het dienders-oog op het kloetje mensen, en dan met name op de onderlinge afstand. Die is niet conform de afspraak, die voor iedereen geldt.

Dus stappen de agenten op de kleine menigte af met de strenge woorden: “Willen jullie wel eem anderhalve meter afstand houden?” Na wat excuses, en “is ook zo” vertrekken de agentes, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Die hadden vast niet door wie ze aanspraken”, merkt AndrĂ© Spaansen, journalist van de Telegraaf fijntjes op.

Psst, hier meer afleiding: