Politie is streng vandaag: “Blijf niet hangen met bqq en bier in parken of op pleinen”

Het Noorderplantsoen vorig jaar zomer

Politie en boa’s treden vandaag op tegen Groningers die met bier en bqq’s chillen in parken, op pleintjes of langs het water. Dat stelt voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen.

De afgelopen weken was het bij vlagen al behoorlijk druk op populaire hotspots in Stad, zoals het Noorderplantsoen. “Af en toe wordt het iets té gezellig”, viel de burgemeester van Groningen op.

‘Hangen’ is taboe

Het mooie weer zorgt er waarschijnlijk voor dat het vandaag nog drukker wordt. Op zich is chillen in het park, op een pleintje of aan het water toegestaan, maar ‘hangen’ is taboe. Ordehandhavers zien bij mooi weer echter steeds meer mensen die zich installeren met barbecue en een drankje.

“Daar worden we iets strakker op’’, zegt Schuiling. Als bezoekers blijven hangen neemt, volgens instanties, het risico dat het virus wordt overgedragen toe. De Groningse burgemeester roept Stadjers daarom op de verblijfsduur op publieke hotspots zoveel mogelijk te beperken. Wie dat niet uit zichzelf doet, wordt daarop aangesproken.

De VRG zet donderdag niet nog meer menskracht in om de publieksstromen in recreatiegebied en winkelstraten in goede banen te leiden, vertelt Schuiling. “Daarvoor hebben we nu al een heel contingent extra handhavers op de been die als het nodig is mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Tot nu toe werkt dat goed.”

Volgende week duidelijkheid voor horeca en terrassen

Over de heropening van de horeca per 1 juni verwacht de Groningse burgemeester volgende week spijkers met koppen te slaan met de bedrijfstak. Zowel op landelijk als lokaal niveau wordt nu nog gesproken over de precieze voorwaarden. In Groningen dringen café- en restauranthouders aan op tijdelijke uitbreiding van het terras, nu ze in hun zaak voorlopig hooguit dertig gasten mogen ontvangen.