Gemeente neemt 200 uitgedeelde tentjes in beslag. Ondernemer boos, vluchtelingen onthutst

tentjes ter apel

Tot groot verdriet en ontsteltenis van vluchtelingen zijn gisteravond laat 200 tentjes door boa’s en agenten in beslag genomen. Dit op grond van een besluit van de burgemeester, waarbij de politie ondersteunend aanwezig was. Een dag daarvoor deelde een Groningse ondernemer de tentjes uit omdat hij niet kon aanzien dat honderden mensen buiten moesten slapen.

Via een crowdfunding had Willem Straat binnen enkele dagen 10.000 euro bij elkaar gesprokkeld, goed voor honderden tentjes. Die werden eergisteren uitgedeeld aan de vluchtelingen, die daar erg blij mee waren. Want eindelijk een beetje privacy in plaats van met honderden op een veldje slapen. Maar de gemeente says no.

Veiligheid

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn ze namelijk onhygiënisch en onveilig. “We kunnen de brandveiligheid niet garanderen. Bovendien maken ze het toezicht op een toch al chaotische situatie ingewikkelder”, aldus de zegsman tegen RTV Noord. “We waarderen de publieksactie, maar dit is geen oplossing voor het probleem.”

Gevolg is dat vannacht weer zo’n 300 mensen in buitenlucht sliepen. En dat terwijl het regenende. Weliswaar zijn doeken gespannen, maar dat betekent dat ze dus hutje mutje zonder iets van privacy naast elkaar op een hoop liggen. Mensonterend. Precies de reden om de tentjes uit te delen.

De ontruimingsactie zet kwaad bloed bij de ondernemer die het heeft bekokstoofd. “Wat een idioot beleid”, laat hij via Whatsapp weten. “Ze waren zo beleefd, aardig en dankbaar en nu dit. Volgens mij is het diefstal.”

Weg privacy en bescherming tegen regen

De vluchtelingen zelf zijn ook ontstemt. Een van hen heeft Willem een berichtje gestuurd: “Sorry dat ik contact opneem en je moet informeren dat de politie alle tenten in beslag heeft genomen vanwege veiligheidsredenen. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat de grote tenten te hoog en open zijn waardoor ze geen privacy bieden en geen bescherming tijdens regenachtige en winderige nachten. Ik wil je nogmaals bedanken voor je hulp. Het is zo verdrietig om te zien dat de regering deze problemen negeert.”

Het was gisteravond een onrustige avond in Ter Apel. Er was veel politie op de been, de sfeer was grimmig en meerdere wegen waren afgesloten. Dat is niet leuk, maar ook niet gek als je zo met mensen omgaat. Behandelen mensen als beesten en je haalt het beest in mensen naar boven.”

Psst, hier meer afleiding: