Politie start onderzoek naar afschieten duiven bij Gyas. Bestuur komt met nieuwe verklaring

gyas

In de nieuwe persverklaring van het bestuur van studentenroeivereniging Gyas wordt gemeld dat de politie een onderzoek is gestart naar het duiven-incident. Daarnaast erkent de vereniging dat een bestuurslid akkoord heeft gegeven voor het afschieten van de duiven met een luchtbuks.

Gyas kwam gister in het nieuws omdat via ons een foto uitlekte waarop twee leden pronken met zes doodgeschoten duiven. Tussen de gasten in staat een luchtdrukbuks met dik vizier. In de eerste verklaring melde het bestuur dat het voorval zou worden onderzocht en dat betrokken leden een sanctie zouden krijgen. Later werd op het interne online Gyas-forum duidelijk gemaakt, nadat wij die signalen ook opvingen, dat er een bestuurslid bij was betrokken.

Wellicht naar aanleiding van de vragen over de betrokkenheid van het het bestuur en de verschillende aanwijzingen dat dit al jaren zou gebeuren, heeft de vereniging zojuist een nieuwe verklaring gemaild. Daarin wordt duidelijk dat de politie het incident in onderzoek heeft. En dat het afschieten van de duiven gebeurde omdat de beesten met hun kak schade aanrichten aan de boten. Daarnaast neemt het bestuur afstand van de uitstraling van de foto.

Artikel gaat verder onder het screenshot

Screenshot van het interne Gyas-foum waar een oud-lid zijn mening geeft

Nieuwe verklaring

“Afgelopen week hebben twee leden van Gyas een aantal duiven geschoten in de botenloods. Het bestuur van Gyas betreurt dit incident ten zeerste en biedt hiervoor haar excuses aan. Dit incident en de aanleiding hiervan zijn inmiddels intern onderzocht. Aanleiding voor dit incident betrof overlast van duiven in de botenloods. De poten van duiven en duivenpoep kan grote schade veroorzaken aan de boten die tot tienduizenden euro’s per stuk kosten. De oplossing die gekozen is, was niet juist. Er zijn twee dingen fout gegaan.

1- Er is onvoldoende doordacht akkoord gegeven door een bestuurslid zonder verder overleg met de rest van het bestuur. Dit heeft tot gevolg gehad dat twee leden van Gyas met een luchtbuks op duiven hebben geschoten in de botenloods. Zowel het betreffende bestuurslid als de jongens wisten niet dat dit verboden is. Dit bestuurslid heeft berouw over de beslissing die gemaakt is.

2- De jongens hebben een pronkende foto gemaakt met de dode duiven en deze gedeeld op social media. De uitstraling die deze foto heeft, past niet bij de identiteit van Gyas. Zowel het betreffende bestuurslid als de jongens hebben inmiddels een gepaste straf opgelegd gekregen. Ze zijn hiervan op de hoogte gesteld. De politie is een onderzoek gestart en wij verlenen hieraan volledige medewerking. Een dergelijke situatie moet in de toekomst voorkomen worden.”

Psst, hier meer afleiding: