Politietekort: Leeuwarden schrapt grote evenementen, Groningen niet

Stadspark Live – foto van foto-eindbaas Knelis

De goegemeente in Leeuwarden is laaiend. Want burgemeester Sybrand Buma schrapt een hele rits evenementen van de kalender omdat het te veel politie-inzet kost.

Door Promised Land, Brak in het Park, de Oktoberfesten op het Oldehoofsterkerkhof en Zaailand en de buiteneditie van Tuinfeest in de Prinsentuin heeft de CDA’er een dikke streep gezet. De evenementen zijn samen goed voor tienduizenden bezoekers en daar is politie voor nodig.

Van Culturele Hoofdstad naar Culturele Doodstad

Die zet de Leeuwarder burgemeester liever in voor andere gelegenheden, meldt de Leeuwarder Courant. De move is opmerkelijk, daar Leeuwarden in 2018 nog de Culturele Hoofdstad van Europa was. Die nalatenschap wordt nu door de plee gespoeld. Zuur voor de Leeuwarders.

En het roept de vraag op: staan in Groningen ook evenementen onder druk? Of komen er straks nog meer Friezen naar Stad om te studeren en feesten? Volgens Hans Coenraads, woordvoerder van de burgemeester in Stad, hoeft voor het eerste niet gevreesd te worden.

“Is in Grunn niet aan de orde”

“We hebben in Groningen ook te maken met krapte in de beschikbare capaciteit bij de politie”, vertelt Hans. “Dat betekent dat we her en der keuze moeten maken. Maar het op voorhand schrappen van evenementen in de jaarplanning voor de grote evenementen is niet aan de orde.”

Psst, hier meer afleiding: