Poll: een rodelbaan op de Kardingebult zou awesome zijn

Rodelbaan

“Skiheuvel Kardinge gereed januari 1998,” stond jarenlang op een bord aan de voet van de Kardingebult. De heuvel is namelijk ooit aangelegd om er een ski-walhalla van te maken. Met kunstige pistes en heuse liften naar de top. Dat is er helaas nooit van gekomen. Maar er is een nieuw wintersportplan voor de bult: een rodelbaan.

Heel af en toe komt het voor dat het zo hevig sneeuwt dat de Kardingebult bedekt wordt met een dikke laag sneeuw. Op die dagen klauteren wintersportliefhebbers met hun snowboard of ski’s naar de top van de heuvel om off piste naar beneden te klappen. Gebeurt echt, zie je ze naar Kardinge struinen met een snowboard onder de arm. Alleen spijtig dat het zelden zo hard sneeuwt in Nederland en dat de bult dus slechts hoog sporadisch wordt gebruikt waarvoor die oorspronkelijk in het leven is geroepen. Maar change is gonna come. Misschien dan.

Rodelbaan: vierhonderd meter lang

Want tijdens de Open Raad, een initiatief van het festival Let’s Gro waarin burgers suggesties kunnen droppen in de gemeenteraad, van zaterdag 4 november werd door Roel Kuper en Marco van Dijk (uit Lewenborg) geopperd om van de Kardingebult een rodelbaan te maken. Het idee valt ze goed bij de raad en andere aanwezigen, dat de gemeente het plan serieus gaat onderzoeken op haalbaarheid en toegevoegde waarde voor de stad. Alleen GroenLinks kwam met een kritische vraag: “Blijft er genoeg ruimte over voor andere gebruikers, zoals hardlopers?”

In de plannen van de Lewenborgers blijft er genoeg ruimte over voor andere recreanten. “De baan wordt vierhonderd meter lang met een maximumsnelheid van veertig kilometer per uur. Er blijft met deze baan genoeg ruimte over voor andere gebruikers.” Mochten de plannen doorgaan, dan krijgt Groningen de langste rodelbaan van Nederland, en dat zou toch verdomde vet zijn. Rodelen is echt heel tof om te doen, en je krijgt een vleugje bergsport in Stad. Dat moet wel een unieke trekpleister worden, net zoals de klimwand verderop ook viraal gaat in de hele wereld.

Wil jij een rodelbaan op de Kardingebult?

Ga het gesprek aan ( comments)