Poppodium EM2 is een duurzaam pareltje geworden met perfect geluid

De fonkelnieuwe EM2 op het Suikerunieterrein ruikt bij binnenkomst naar de oude EMG aan het Eemskanaal. “Komt omdat Chris Garrit gek is op lijnolie, daar heeft hij net als in EMG de vloer mee bewerkt,” verklaart Harry de Lange, boezemvriend van de eigenaar, de weemoedige geur.

EMG is een aantal jaren geleden slachtoffer geworden van een brand waardoor het poppodium en culturele centrum aan het Eemskanaal de deuren moest sluiten. Direct na de fik hebben Chris en zakenpartner Alieke plannen gebroed om door te gaan met EMG op een nieuwe locatie. Na een spannende crowdfunding-campagne, die pas op het laatste moment het beoogde bedrag opleverde, en het nodige gesteggel met de gemeente zijn de plannen realiteit geworden. En eerlijk: het is erg mooi geworden.

Van EMG naar EM2

Uit de as van de oude EMG is aan de andere kant van de stad EM2 verrezen op het Suikerunieterrein. De vibe van EM2 is dezelfde als die van EMG wordt op de openingsavond, voor een select gezelschap genodigden, duidelijk. Dat komt niet alleen door de typische lijnolielucht. Het komt ook door de grote zitkuil voorin het pand waar bandjes in een intieme setting kunnen rocken. De kuil doet een beetje denken aan de kuil van de oude EMG, maar dan beter. Intiemer, minder diep en omgeven met chille zitplekken met goed zicht op de muzikant(en).

Achter de zitkuil is een enorme glazen pui. Van binnen heb je daardoor een mooi zicht op het zeefgebouw van de oude suikerfabriek. Van buiten zorgt het glas voor een aangename afwisseling in de grote gevel die helemaal is opgetrokken van hout, waardoor het pand de looks krijgt van een oude Amerikaanse boerenschuur. Exact wat de bedoeling is, want EM2 is gebouwd als een ‘barn’. Niet zomaar eentje, maar een zaal die plek biedt aan meer dan duizend mensen met duurzame met muren van stro en vloeren van hergebruikt hout, waardoor muziekklanken enorm zuiver blijven.

Perfect geluid

Dankzij de constructie van het gebouw wordt het geluid uitstekend geabsorbeerd. Resultaat is dat buiten de muren amper wat te horen is terwijl binnen de band vol overgave rockt. Volgens kenners heeft EM2 het meest perfecte geluid van Groningen. Hans Singelenberg van Koninklijke Horeca daarover: “Dit hoor je nergens in Groningen. Het geluid is ongelooflijk droog. Echt een aanwinst dit.” Ook beroepsmuzikant Remko Wind is enthousiast over de nieuwe Groningse poptempel. Hij heeft net een set gespeeld als hij vol lof over de akoestiek babbelt.

“Het is echt ongelooflijk droog dankzij de gebruikte bouwmaterialen en constructie. De wanden zijn golvend bijvoorbeeld met gaatjes en daarachter het stro. Zuiverder wordt het in Groningen niet. Ik zou hier heel graag een live cd willen opnemen.” Kijk, dat zijn nog eens berichten die begrijpelijk goed vallen bij Chris. “Ik denk ook dat wij het beste geluid hebben van Groningen. De grote zaal van Oosterpoort is bijvoorbeeld gebouwd voor klassieke muziek, met als gevolg dat het behoorlijk galmt, dat heb je hier totaal niet.”

Die lamp!

Andere zalen in Groningen, zoals Vera en Simplon zijn überhaupt nooit speciaal voor muziekoptredens gemaakt. Simplon was vroeger een regenjassenfabriek en Vera begon als debatcentrum van een studentenvereniging. Kortom: allemaal niet gebouwd met perfect geluid als doel. EM2 daarentegen is juist gebouwd om perfecte akoestiek in de zaal, die plaats biedt aan ongeveer duizend bezoekers, te krijgen. Met dat mogelijke bezoekersaantal in combinatie met het goede geluid, hebben erkende poppodia in Groningen er met EM2 een geduchte concurrent bij.

Des temeer omdat EM2 niet alleen voor grote optredens geschikt is. De zaal is makkelijk in delen op te breken waardoor kleinere en intiemere ruimtes ontstaan. Zoals voorin met de zitkuil, de rauwe bar en de fantastische lamp boven de kuil. Het pand oogt echt geweldig en ademt dankzij de goede akoestiek pure liefde voor muziek, maar het absolute pronkstuk is de lamp. Die bestaat uit meerdere oude en grote straatlantaarnlichten die aan een paal zijn gebonden. Ze bouncen mee op de maat van de muziek en kunnen meerdere kleuren aannemen. Awesome.

Meer plannen en info

Wat ook awesome is, zijn de verdere plannen van EM2. Er komt een tuin met chillmogelijkheden en de bedoeling is bijvoorbeeld dat er rondom de grote zaal een balkon verschijnt. Een beetje zoals Paradiso dat ook heef. Zo kunnen er nog meer mensen in de zaal en wordt de setting nog intiemer en tegelijk massaler. Tel daarbij de gastvrijheid, de kennis van muziek en optredens en de creatieve geest van Alieke en Chris op, en je hebt EM2. Ietwat ver van de binnenstad, maar absoluut een pareltje op een terrein dat met onder andere Paradigm en Kadepop enorm in ontwikkeling is.

Klik hier voor meer info over EM2

Ga het gesprek aan ( comments)