Puppy Yaros uit Oekraïne is weer bij z’n baasje in Grunn. NVWA concludeert: quarantaine kan weer thuis plaatsvinden

Yaros is weer thuis!

Puppy Yaros, het Oekraïense hondje dat Stadjer Frank Verschuren (30) naar Grunn haalde, is weer thuis! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haalde het hondje twee weken geleden uit huis vanwege rabiësrisico, maar concludeert nu dat het weer in thuisquarantaine mag. “Ik ben heel erg blij”, zegt baasje Frank.

De NVWA nam het hondje mee, omdat het volgens hen niet voldeed aan de regels voor het importeren van huisdieren. Daardoor zou er risico zijn op een rabiësbesmetting. Baasje Verschuren was het daar niet mee eens, en deed bij ons zijn verhaal. De regels voor het importeren van huisdieren uit Oekraïne waren versoepeld in verband met de oorlog, en aan die regels had Verschuren zich gehouden, vond hij: Yaros was gechipt, ingeënt en werd in thuisquarantaine gehouden. De NVWA vond het blijkbaar toch te risicovol, klopte aan met een huiszoekingsbevel en nam Yaros van zijn baasje weg.

Of dat terecht was ja of nee, daar wil Verschuren het niet eens meer over hebben. “Ik ben nu vooral gewoon heel erg blij dat hij thuis is, en dat de NVWA zo flexibel is geweest om – nadat ze meer informatie over deze zaak te horen kregen – hun besluit weer aan te passen”, zegt hij. “Maar ik had wel liever direct een dialoog met ze gehad.”

In een brief legt de NVWA uit waarom Yaros weer naar huis mag. Daarin staat onder andere dat ze na observatie hebben geconcludeerd dat de pup geen rabiësverschijnselen vertoont, en dat de quarantaine in verband met de uitzonderingssituatie door de oorlog verder thuis kan plaatsvinden.

Verschuren en Yaros.

Een kwispelend ontvangst

Vrijdagochtend bracht een verzorgster Yaros weer thuis. “Het moment dat de deur van de bus openging herkende hij ons al en kwam hij kwispelend naar ons toe”, vertelt Verschuren, opgelucht en blij. Hij was erg bang dat het beestje, dat ook al het nodige had meegemaakt in Oekraïne, getraumatiseerd uit de quarantaine zou komen. “Daar lijkt het gelukkig niet op. Hij pakte de draad zo weer op; wist nog waar z’n speeltjes waren, en z’n drinkbankje.” Verschuren is van plan het beestje een fijn thuis te geven, hier in Grunn. “We hebben z’n zindelijkheidstraining alweer opgepakt. Hij zit nu in de keuken te wachten, volgens mij ruikt ‘ie ’t paaseten al.”

Psst, hier meer afleiding: