QR-code blijft en alles om middernacht op slot. UMCG-viroloog Bert Niesters snapt er niets van

Foto: ANP / HH

Een van de hoogste vaccinatiegraden van Europa, nauwelijks oplopende besmettingen sinds de introductie van het coronatoegangsbewijs en een redelijk stabiele bezetting op de ic. Toch is dit alles nog geen reden voor het demissionaire kabinet om afscheid te nemen van de QR-code. Maar waarom nog niet?

Ook na 1 november blijft het coronatoegangsbewijs (CTB) waarschijnlijk nodig om restaurant, bioscoop of theater te bezoeken, vertellen kabinetsbronnen. En zo blijkt het tijdelijke karakter van de verplichte QR-code ineens wat minder tijdelijk dan we in eerste instantie dachten.

‘Maar binnen is iedereen getest of gevaccineerd’

Maar, denkt UMCG-viroloog Bert Niesters: eigenlijk is het nog veel te vroeg om daarover te beslissen. “Je ziet doorgaans dat effecten van maatregelen een week of twee nodig hebben om duidelijk te worden. Dat wordt komend weekend dus duidelijk. Het is eigenlijk gewoon nog te vroeg om dit al te besluiten.”

Wel is er voor de viroloog één regel die sowieso overboord zou kunnen, en dat is de maatregel dat alle horeca om 24.00 uur moet sluiten. “Die snap ik niet,” vertelt de viroloog van het UMCG. “Het idee daarachter is dat men na twaalven aan de alcohol zit en wat losbandiger wordt. Maar iedereen binnen is getest of gevaccineerd, en bovendien begint men gewoon eerder en is men dan ook eerder dronken. Dat lijkt me geen probleem.”

Maar enige voorzichtigheid rondom de QR-code snapt Bert dan weer wel. “Je moet daar goed over nadenken. Na ’dansen met Janssen’ ging het flink mis. Dat wil je nu voorkomen.”

Verder lezen? Dat kan via Dagblad van het Noorden

Psst, hier meer afleiding: