Bizarre Real Human Bodies tentoonstelling komt naar Groningen

Vorig jaar al immens populair en nu nóg groter en uitgebreider: Real Human Bodies. De omstreden lijkenexpositie komt weer naar Groningen. Dit keer in De Suiker.

Dat wordt een dooie boel op het Suikerunieterrein. Gigantische ruimtes vol overleden mannen, vrouwen en kinderen. Echte, welteverstaan. Vlezige en pezige lichamen die ooit op deze aardkloot rondwandelden en waarvan je nu zo’n beetje elk detail van dichtbij kunt bekijken. Adertjes, zenuwen, alles. Zelfs losse lichaamsdelen en babylijkjes. Jep, best wel heftig allemaal.

Maar vooral rete interessant. Vooral als je een ietwat afwijkende fascinatie hebt voor de mens, het lichaam en biologie in het algemeen, is het een buitenkansje. Zoiets zie je tenslotte niet elke dag, En oh ja, als je origineel wilt zijn: neem lekker je Tinder-date mee.

Illegale lijken

Toch is de boel niet zonder ophef. De lichamen zouden namelijk van Chinese daklozen zijn. Luitjes die helemaal geen toestemming hebben gegeven en al helemaal niet wisten dat ze uiteindelijk in Stad stonden te flaneren zonder huid of haar. Terwijl de tentoonstelling in eerste instantie beweerde dat het Amerikanen waren, geleend van het bedrijf Corcoran Laboratories.

Later bleek dat het toch óók Chinezen waren. In China worden soms daklozen dood op straat gevonden. Die zijn dan automatisch van de staat en mogen worden doorverkocht aan partijen zoals Corcoran, volgens een tourmanager van de expositie. Een gedeelte van de Real Human Bodies expositie zou zo verkregen zijn en via via staan ze straks een beetje mooi te wezen in Grunn. Het is wat.

Wie ze nou precies waren of waar ze vandaan komen, durven wij in ieder geval niet met zekerheid te stellen. Reden om niet te gaan? Voor sommigen wel. Feit blijft dat het een fascinerende expositie is. Met een macaber randje, dat wel.

Waar: De Suiker
Wanneer: 12 t/m 15 april 2018
Tickets: €11,63 – €16,93

Met wie ga jij mensen van binnen en van buiten checken? Laat het weten in de comments op Facebook.

Ga het gesprek aan ( comments)