Recensie: het nieuwe zoete en kitscherige Noord Vandaag

RTV Noord 1

Screenshot van aflevering Noord Vandaag

Al gezien? De nieuwe studio van RTV Noord? Sinds een paar weken is die in gebruik. Niet alleen de studio is vernieuwd. Ook de opzet van het programma ‘Noord Vandaag’ is anders. De vraag is of het beter is geworden.

Een journalist van de omroep vraagt een tijdje geleden wat ik er van vind. Daarop heb ik een paar afleveringen van het nieuwe Noord Vandaag bekeken. Had ik beter niet kunnen doen. Ik weet niet of hij mijn bevindingen wil weten. Mijn God, het is een achtbaan vol ergernis geworden.

Koffietijd, maar dan worse

Het begint met de nieuwe studio. Die is druk. Heel druk. Heeft weinig meer met een nieuwsstudio te maken, waar het om de actualiteiten, nieuws en onderzoek draait, maar lijkt eerder op de omgeving van Koffietijd. Overal zijn dingen. Vazen, vreemde, niet te definiëren prullaria. Nog meer vazen. Een rare stok in een vaas en nog meer meuk.

Zoveel tjak dat het afleidt van het programma. Terwijl presentator Frederik Stokker vertelt over iets nieuws, luister je maar half, en kijk je amper. Het enige waar je mee bezig bent, is met het ontdekken van al die verstopte kitsch in de studio. Proberen over de schouder van de studiogast te kijken om te zien wat voor onzin ze achter hem of haar in een kastje hebben gestopt.

RTV Noord 5 prullaria

Voorbeeld: wat ligt er achter de aardappelexpert? Hoofdbrekens.

Het is dus een soort Koffietijd qua setting. Maar dan slechter. Ellendiger. Rommeliger. Net zoals het nieuwe Noord Vandaag qua inhoud ook rommelig is. De bedoeling is, zo begrijp ik, dat er meer wordt gesproken over het nieuws, Minder filmpjes op locatie, waarin de verslaggever vertelt wat er gaande is, maar vaker de journalist aan tafel om te babbelen over het onderwerp.

Harma het geweten van Grunn

Meestal samen met Harma Boer. De weervrouw is een vaste tafeldame geworden. De Helina van Rijn van Groningen. Ze doet geen weerbericht meer op locatie, maar zit de hele uitzending als het geweten van de regio aan tafel. Ze kan heel mooi buien (‘beeeuuuuuiiiiiiien’) zeggen, dat zeker. Maar verder voegt ze zo weinig toe, dat ik als kijker niet het idee heb dat ik serieus word genomen.

Irritant is dat ze bij het weerpraatje de presentator aankijkt en niet in de camera staart, zoals normaal is bij ‘het weer’. In plaats van het weerbericht oplepelen met ondersteuning van plaatjes en cijfers, zijn ze in gesprek over de zoveelste verregende zomerdag. Komt vreemd en net zo ongemakkelijk over als de verplichte gesprekjes over het weer bij de kapper.

Nog vreemder is dat de studiogasten te vaak in beeld zijn. Als ze al een keer de tafel verlaten voor een item uit de provincie, dan wordt regelmatig het kader van het item verkleind, zodat er ruimte ontstaat waarin de studiogasten te zien zijn. Hoewel ze niets met het onderwerp van doen hebben, zijn ze soms wel 15 seconden in beeld.

RTV Noord 3

Wat boeit mij het nu hoe Harma naar iets kijkt waar ze niets mee te maken heeft? Alsof ik naar mijn moeder kijk, terwijl zij naar Noord kijkt. Doe je ook niet. Zeker geen 15 seconden. Als het gaat over demonstraties tegen het gasbeleid, dan wil ik actie zien, of een interview. Maar niet dit.

Niets toevoegende reacties krijgen groot podium

Net zoals het betrekken van reacties die binnenkomen op Facebook meestal niets toevoegt. Is een hip dingetje geworden in TV-land, ook bij Noord. De boerderij van Imca Marina is verkocht. Ze zit in de financiële problemen. Op Facebook wordt volop gereageerd op de verkoop. Reacties die ik meestal oversla, omdat ze mijn leven eerder verarmen dan verrijken.

Maar dan kijk je Noord, omdat je wilt weten wat er qua nieuws en achtergronden speelt, en je krijgt ze recht in je bakkes. Het liefst meermalen per uitzending. Nadat Frederik vertelt over de verkoop van Imca’s boerderij wordt de beurt gegeven aan Bart Breij, die al een tijdje staat te popelen in een hoekje van de studio. Dat Bart ongeduldig wacht, weet je als kijker al.

Zo af en toe zie je een vaag totaalshot van de studio en dan zie je Bart staan voor een hoop schermen. Oh boy, spannend, waar komt mee? Nou, met Facebookcommentaren op de verkoop van Imca’s boerderij. Zoals: “Johan Hellendoorn uit Kampen vindt het jammer. ‘In dit mooie pand heb ik het jawoord gegeven tien jaar geleden. Wat was dat mooi. Ik wens Imca veel succes ‘”

RTV Noord

“Hilda Schipper-Baptist uit Appingedam wenst juist de nieuwe koper succes: ‘Maak er wat moois van en betrek lokale ondernemers.'” En zo gaat het door. Aaaaaaaaaaaarg. Als ik me wil ergeren (wat soms best lekker is) lees ik op zijn tijd met liefde Facebookposts van kortpittigen en babyboomers. Maar daar kijk ik geen regionale nieuwszender voor.

De grap van Frederik die geen grap is

Ze weten bij Noord dat veel mensen zich afvragen of Imca is gered hiermee. Kijk, daar ligt een taak voor de journalist. Ga zo’n vraag beantwoorden. Of aardbevingen haar bijvoorbeeld in de ellende hebben geduwd, wat Imca beweert. Steek daar tijd, energie en gemeenschapsgeld in. Zet daar goede journalisten als Bart Breij op. Hebben we als Groningen veel meer aan.

De grapjes van anchorman Frederik zijn net zo kansloos als de rest van het programma. De ietwat eelske vaste presentator van Noord probeert bij bijna elk onderwerp geinig uit de hoek te komen. Tevergeefs. Hij is niet funny. Hij is zelfs zo niet grappig dat het schrijnend en treurig wordt. Dat je als kijker met plaatsvervangende schaamte op de bank zit.

Als niemand je geintje waardeert, dan moet je zelf lachen, dan lijkt het nog wat. Dat weet Frederik. Dat doet Frederik. Grinniken om zijn niet grappige grapjes om de eer te redden. Er is niemand die ingrijpt. Niemand zegt: “Frederik, je bent niet grappig. Hou daarmee op.” Er is kennelijk ook niemand in de top van Noord die zich afvraagt of ze niet te ver afdrijven van hun kerntaak.

RTV Noord 4 grapje

Frederik grapt tegen aardappelexpert over het avondeten – en wat staat er eigenlijk op de planken achter Harma?

Of het niet te veel lol, entertainment en domheid wordt in plaats van inhoud, verslag brengen, nieuws maken en bevings onderzoeken. Ik heb voor de vergelijking ook een paar keer naar RTV Drenthe gekeken. Vroeger waren de Drenten amateurs in vergelijking met Noord. De Groningse omroep is jaren veel, maar dan ook veel, beter geweest. Niet meer.

Wat is het doel van RTV Noord?

In Drenthe draait het om nieuws. Een duidelijk journaal. Met items op locaties, met verslag en met onderzoek in de regio. Precies hetgeen waarvoor de regionale publieke omroep bakken met belastinggeld krijgt. Bij Noord hebben ze per uitzending misschien twee à drie echte nieuwtjes, de rest van de 20 minuten wordt gevuld met onzin.

Met tjak waarvoor ik Facebook open, om me lekker te ergeren aan de domheid van Hendrik uit Musselkanaal. Heerlijk. Maar daarvoor kijk ik geen Noord. En erger: daarvoor betaal ik, via mijn belastinggeld, liever geen regionale omroep. Dan doet OOGTV het, met veel minder geld, een stuk beter met elke dag in ieder geval een normaal journaal.

Het is niet zo gelikt als Noord. Niet ze catchy. Maar je wordt er als kijker in een paar minuten zendtijd wel wijzer van. Ze besteden het weinige geld dat ze van de staat krijgen in ieder geval aan hun kerntaak. Fun en reageerders een plekje geven in de uitzending scoort misschien makkelijk, inhoudelijk is het net zo treurig als de humor van Frederik.

Misschien pas ik ook wel niet binnen de doelgroep. Dan doet Noord het allicht goed. Duidelijk afkaderen. Proberen we met Sikkom ook. Dan richt ik me wel op Vice, FTM, OOG, Hanzemag, Ukrant, en meer van dat soort media. Prima. Maar ik vraag me wel af wat er is gebeurd met het pluriformiteitsbeginsel en wat het doel is van de zwaar gesubsidieerde omroep.

Met dit relaas wil ik geen afbreuk doen aan het talent en de kunde van journalisten en redacteuren bij RTV Noord. Er zitten veel goede mensen. Het is alleen jammer dat hun kwaliteiten ten koste gaan van de nieuwe zoetsappige weg die RTV Noord inslaat. Het is zelfs bijna een belediging aan al die journalistieke kennis en kunde die ze in huis hebben.

Door Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: