Rechter: nachthoreca blijft voorlopig dicht na middernacht

Nachthoreca en discotheken moeten voorlopig dicht blijven na middernacht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had aangespannen tegen de Staat. De rechter geeft aan niet bevoegd te zijn om in te grijpen in het politieke besluitvormingsproces.

Afgelopen dinsdag werd aangekondigd dat de nachthoreca weer van start mag vanaf 25 september, maar dan niet ’s nachts. Volgens KHN betekent dat effectief dat nachtclubs en discotheken gesloten zullen blijven, omdat het nachtleven pas laat begint. “Het is eigenlijk net zo erg als de complete sluiting,” aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Tegenstrijdigheden

Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 pleit eerder deze week ervoor om de nachthoreca te openen voor gevaccineerden en mensen die corona al gehad hebben. Omdat zij anti-stoffen hebben worden ze minder snel ernstig ziek.

En het is natuurlijk vreemd dat een nachtclub schijnbaar veilig is om 23:59 en om 00:01 niet meer. Het zijn (onder andere) dit soort tegenstrijdigheden waarom de evenementen- en nachthorecasector afgelopen zaterdag voor de tweede keer de protestmars Unmute Us! organiseerde.

Psst, hier meer afleiding: