Rechter verbiedt rokersruimtes in horeca – einde rokersruimtes in Vera, De Zolder en Knarie?

Rokersruimtes

Het is Clean Air Nederland gelukt: kroegen, clubs en restaurants mogen geen aparte rokersruimte meer hebben. Daarmee komt een eind aan roemruchte en gure rokersruimtes zoals die in Vera.

Als je in Vera nicotine wilt, hoef je niet eens een peukje te roken. Je hoofd even bij het rokershok naar binnen steken is genoeg om de longen te voorzien van een dikke laag nicotine. Klinkt afschuwelijk, tegelijk is het een uiterst gezellige ruimte waar mensen in een avond jaren van hun leven weggooien, maar wel de beste gesprekken hebben.

Nieuws valt slecht in Groningen

Maar daar komt dus een eind aan. Het gerechtshof in Den Haag stelt Clean Air Nederland in het gelijk. Dat betekent dat de Groninger horeca een harde klap krijgt te verwerken. De enige plek waar straks nog gepaft mag worden is op het terras. Dat leidt tot grote vreugde bij CAN: “In feite is de hele horeca nu rookvrij,” jubelt de voorzitter op RTL.

Bij Knarie en Café de Zolder zorgt de uitspraak voor veel gedoe. De kroegen zijn zo gebouwd dat de bar rookvrij is en de rest van de ruimte eigenlijk het rokershok is. Bij De Zolder komt het nieuws hard binnen. “Dit valt heel slecht. Ik moet dit nog even op me laten inwerken. Ik heb geen idee wat dit brengt, maar dat het slecht uitpakt is duidelijk,” vertelt Hans van de Zolder.

“Veel rechtszaken over rokersruimtes”

Ook bij Knarie schrikken ze enorm van het nieuws. Ben Veentjes, eigenaar van de kroeg, reageert verbolgen als we hem op de hoogte brengen van het nieuws. “Oh neeeee”,  is zijn eerste reactie. “Dat betekent dat ik echt een enorm bedrag heb geïnvesteerd voor de kat zijn kut. Dit worden vele rechtszaken in Nederland.,” sombert hij.

Ook hier op de redactie zijn we enigszins geschrokken van het nieuws. Dat mensen recht hebben op een rookvrije (werk)omgeving is evident. Maar een rokershok betreed je vrijwillig. Daar hoef je niet te zijn, daar hoef je niet doorheen om bij de bar te komen. Het is (hoe ongezond ook) een volledig eigen keuze. En de uitspraak is funest voor de horeca.

Ga het gesprek aan ( comments)