Rechter oordeelt: zware mishandeling bij Vindicat tijdens ontgroening

Vindicat

Bij de ontgroening ging de 24-jarige Vindicater Wouter B. op het hoofd staan van een eerstejaars, die raakte daarbij gewond. Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan over de mishandeling: 240 uur werkstraf, één maand voorwaardelijke celstraf, één dag zitten en vijfduizend euro dokken aan het slachtoffer.

De straf die de rechter vandaag heeft uitgesproken is hoger dan de eis die twee weken geleden werd geuit. Maar de rechter ziet het voorval als zware mishandeling waarbij een hogere straf past. De Vindicater ging in augustus vorig jaar in een gaspedaal-houding tegen het hoofd van het slachtoffer staan. Secondenlang drukte hij, met de hak op de grond, met het volle gewicht tegen de slaap van de student. Die liep daarbij ernstig hoofdletsel op.

Dader kan zich het niet voorstellen

Twee weken geleden zei de dader nog dat hij zich niet kon voorstellen dat hij het letsel heeft veroorzaakt. “Ik voel me daar niet verantwoordelijk voor,” zei hij. Vernederen en intimideren hoort nu eenmaal bij de ontgroening, vond hij. De mishandeling gebeurde in de kelder van het Vindicat-pand aan de Grote Markt. Daar krijgen, zo bleek tijdens de zitting, aspirant-leden straf als ze zich in de ogen van meerderjaars niet goed inspannen.

Ter illustratie daarvan hieronder twee passages uit het artikel van NRC over de eerste zitting:

NRC over Vindicat

Het werd stil en alle commissieleden stonden gehurkt om Rogier heen toen hij voelde hoe de leren schoen van Wouter op zijn slaap drukte, vijf tot tien seconden lang. De druk in zijn hoofd bouwde zich snel op. Voor zijn gevoel rustte het hele gewicht van de ouderejaars op zijn hoofd. Maar dat ontkent Wouter. Zijn hak rustte op de grond, zegt hij, leunen deed hij op zijn andere been. Hij kan zich niet voorstellen dat het letsel door hem is veroorzaakt. „Ik weet gewoon dat het gecontroleerd was.”

Wouter B. was al twee jaar kampleider bij de introductieweek, een erebaantje. Vanuit die rol was hij ook aangesteld als voorzitter van de COCK, Commissie tot Overdracht Corps Kennis. Alleen jongens die “hun strepen hebben verdiend” worden als commissielid gevraagd, zegt hij.

“Kunt u vertellen wat de commissie precies inhoudt?”

Wouter: “Er zijn aspirant-leden die zich misdragen, die luisteren niet goed of vertonen onwenselijk gedrag. Die worden naar de COCK gestuurd. Daar worden ze extra aan de tand gevoeld over hun kennis van de vereniging. Ze worden geïntimideerd en er kunnen verschillende sancties worden opgelegd. Als je op die lijst komt moet je je echt zorgen maken.”

De rechter: “U was eerder door de politie gevraagd of er regels zijn vanuit Vindicat voor deze commissie. Daarop was uw antwoord: nul.”

“Klopt,” zegt Wouter. “Wij hebben wel verteld wat ons plan was: aspirant-leden bevragen over de tradities en dan ‘straffen’ wanneer ze fouten maken.” De straffen konden bestaan uit iemand ‘90 graden’ zetten (in ongemakkelijk positie tegen de muur) of de voeten onder het lichaam vandaan vegen of een knie op iemands borst zetten terwijl die op de grond ligt. “Dat hadden we zo besproken en dat was goed.”

De rechter: “Er zijn geen regels, zegt u. Maar die zijn er wél. Daarin staat: geen fysiek contact. Was u hiermee bekend?”

“Nee. Maar het is zoals met meer regels binnen Vindicat: je kijkt vooral naar hoe je voorgangers het deden. Daarop borduur je voort.”

Psst, hier meer afleiding: