Reconstructie: hoe 20 auto’s lachend de ringweg platleggen. “Hij liegt over kind dat snel naar ziekenhuis moet”

Uit protest tegen de coronamaatregelen heeft een groep auto’s gister ongeveer een uur lang de ringweg platgelegd. Met dank aan verschillende getuigenverslagen en de livestream van Karin Zwijgrecht maken we een reconstructie.

Tegen twaalven verzamelen zo’n twintig automobilisten en aanhang zich op de parkeerplaats bij Kardinge. Dat doen ze omdat verschillende entiteiten via social media oproepen om snelwegen plat te leggen. Alleen in Groningen worden de woorden, die vooral door ene Wim Wieringa in verschillende Telegramgroepen worden gedeeld, omgezet in daden.

“Het staat vast, helemaal vol. Kijk eens!”

Karin Zwijgrecht, een bekende Groningse coronademonstratiesstreamer, is een van de deelnemers. Ze is zo aardig om alles te filmen, waardoor wij een goede indruk krijgen vanuit het hart van de actie en een beetje in de geest kunnen kruipen van de demonstranten. En ze geeft de politie een aantal kentekens van deelnemende actievoerders op een presenteerblaadje, inclusief het bewijs dat ze bewust de brut blokkeerden.

De sfeer zit er direct goed in bij de demonstranten en in de auto waar Karin als bijrijder in zit, ondanks dat de politie al volop aanwezig is bij het vertrekt. Ze legt aan de kijkers uit wat de bedoening is: “We gaan een rondje rijden in Groningen met zo’n 25 auto’s. We gaan zien wat het gaat brengen.” Eem later trekt het gevolg de ringweg op, waar de brut direct vaststaat of erg langzaam rijdt. Dat vinden Karin en de chauffeur machtig mooi. “Het staat al vast. Ik kan het net niet goed filmen. Maar het staat helemaal vol. Kijk eens even”, lacht ze. “De politie rijdt ook overal, maar ze kunnen niks.”

“Haha, de politie heeft het er maar druk mee”

Een lezer van Sikkom wil op datzelfde moment vanuit de nabijgelegen wijk Lewenborg de ringweg op rijden. Dat lukt moeilijk. “Ze gooiden vuurwerk uit het raam, de mafkezen. We konden er echt niet langs, passeren was geen optie. Gelukkig reed ik nog op de invoegstrook en kon ik een andere weg nemen.” Grote ergernis dus, maar Karin en de chauffeur genieten. “Het is nu al geslaagd, ook al moeten we straks stoppen. Maar we gaan liever nog even door hahah. Dit is een hele mooie opkomst.”

Artikel gaat verder onder de screenshots

De oproepen voorafgaand aan de blokkade. Volgens Wim moet iedereen gemobiliseerd worden: “MKB, ZZP, horeca, bouw, zorg, onderwijs etc”

Een kilometer verderop verlaat de stoet de doorgaande route richting Hoogezand om de Zuidelijke Ringweg, de drukste verkeersader van het Noorden, op te klapp’n, nou ja te kruipen. Het wemelt van de agenten, ziet Karin. “Haha, politie Groningen heeft het maar druk met ons. Ze doen zelfs mee, hahahah. Het gaat echt heel langzaam en wordt erg vol. Nog een klein stukje rijden en we zijn bij het Julianaplein. De strijders naast ons komen niet meer bij, hahahaha.”

Geen ontkomen aan

Op de Zuidelijke Rinweg worden alle rijbanen direct bezet door de actievoerders. Alleen de uitvoegstroken laten ze met rust. Iets verderop, waar de wegversmalling begint vanwege de verbouwings, is er nog minder ruimte voor de demonstranten en het overige verkeer. Gevolg is dat alles muurvast komt te staan. Forensen, vrachtwagenchauffeurs, reizigers, zakenlui, niemand kan een kant op.

Online klagen mensen dat zelfs de hulpdiensten er niet langs konden als dat nodig is, maar volgens de actievoerders is dat onzin. “We hadden afgesproken dat we ruimte zouden maken voor de hulpdiensten.” Op de beelden van Karin. foto’s en filmpjes van getuigen is echter duidelijk te zien dat alle rijbanen vaststaan. Er is geen ontkomen aan.

“Iedereen doet verplicht mee!”

Achter de demonstranten ontstaat een file die al snel richting vier kilometer lengte groeit, goed voor een half uur vertraging. Zowel Karin als de chauffeur raken in extase. “Kijk dan achter ons jongens. Ohohoh. Bomvol. Prachtig. Allemaal door ons! Dit hebben wij veroorzaakt, ze horen allemaal noodgedwongen bij ons en doen zo verplicht mee.”

Als het Julianaplein kruipend, met een paar kilometer per uur, dichterbij komt, neemt de spanning en het enthousiasme in de auto toe. “Nu wordt het helemaal leuk, ze komen straks van alle kanten,” schatert Karin. Terwijl de demontranten hard gaan op de stremming die ze veroorzaken, worden anderen helemaal gek. Een van hen is Fokke. Hij is onderweg naar het Martiniziekenhuis voor een belangrijke afspraak met de cardioloog. Dankzij de file redt hij de afspraak niet met als gevolg dat hij pas over vier weken opnieuw langs kan komen. Daarover klaagt hij in reacties op de artikelen, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. “De actie werd aangekondigd, je had er rekening mee kunnen houden”, snauwt een deelnemer hem toe.

Artikel gaat verder onder de foto

Liefde, vrijheid en verbinding

“Geweldig dit, hele spul ontwricht”

Mooie woorden, maar niet iedereen volgt complotpagina’s, dus heel veel mensen worden compleet door de actie verrast. Zo ook de meneer die met zijn zieke paard met enige spoed onderweg is naar de dierenarts. Op Facebook spuwt hij zijn gal op de actie en meldt dat het leven van zijn paard erdoor in gevaar kwam.

Aangekomen bij het Julianaplein, bijna een uur nadat ze zijn vertrokken vanaf Kardinge, gaan de auto’s allemaal op de rem. Er kan niemand meer rechtdoor richting Drachten of Groningen West. Karin stapt, net als een aantal andere demonstranten, gierend uit de auto om de ‘overwinning’ te vieren op het asfalt. Ze valt juichend andere demonstranten in de armen. “Halloooo, lang niet gezien!”, buldert ze. Een kleine groepsknuffel volgt, waarna een ander zegt: “Oooooh! Geweldig, dit geeft zo’n goed gevoel. Het hele spul is ontwricht.” Daarop deelt Karin jubelend mee dat er al vier kilometer file staat. Gejuich en applaus stijgen op. “Dat was zelfs al tien minuten geleden.”

Klein kind in de auto dat met spoed naar het ziekenhuis moet

Het feestgedruis wordt plots onderbroken als een man op ernstige toon de demonstranten aanspreekt: “Ik heb een klein kind in de auto en moet met spoed naar het ziekenhuis!” Karin stelt voor om ruimte te maken. “Kom maar, rij maar achter mij aan”, sommeert ze de man, terwijl ze tussen de stilstaande auto’s slalomt en die maant aan de kant te gaan. “Er moet iemand met spoed langs. Met een kind!” De woorden van Karin landen als een frikandel in de gymzaal. Er komt weinig beweging in de file. De vader komt geen steek verder. Karin geeft de moed op, “meer kan ik niet doen”, en stapt weer in de auto om de situatie te bespreken met haar chauffeur.

“Hij liegt”, is zijn conclusie. “Rechts is helemaal vrij, dan moet ‘ie daarheen gaan. Zoveel spoed heeft ‘ie niet.” Dat beaamt Karin. “We zouden de vluchtstrook vrijlaten voor 112, dat was de afspraak. Volgens mij kan hij er gewoon langs.” Goede afspraak wel, je hebt er daar alleen geen donder aan want er loopt geen vluchtstrook langs de Zuidelijke Ringweg en alles staat vast.

Einde actie

Hoe het met die gast en zijn kind is afgelopen, is niet duidelijk. De stoet komt langzaam weer in beweging en eem later maakt Karin ter hoogte van Martiniplaza een eind aan de stream. Ze kijken terug op een geslaagde dag vol liefde en verbinding en zijn blij dat de politie niemand heeft aangehouden. Dat wordt bevestigt door politiewoordvoerder Anne Kok, die overigens niet uitsluit dat de politie alsnog boetes gaat uitdelen aan de hand van beschikbaar bewijs. Zoals de bijvoorbeeld video van Karin.

De stream van Karin

Psst, hier meer afleiding: