Recorddrukte Noorderplantsoen zorgt voor enorme plastic soep – ruim je troep op!

Bijna iedere Stadjer en student weet: op zomerse dagen is weinig zo mooi als chillen in het Noorderplantsoen. Het lijkt erop alsof steeds meer mensen dat beseffen, want het is nog nooit zo druk geweest als gisteren in het plantsoen. Hartstikke mooi, het geeft alleen zo’n rotzooi.

Op de redactie zijn we groot fan van het Noorderplantsoen. Daar schrijven we zeker op warme dagen met enige regelmaat over. Van de week nog een soort van ode en gister publiceerden we een kleine video over de immense drukte. Een kleine telling leert: tegen de tienduizend mensen bevolken de verschillende velden van het Plantsoen tot laat in de avond.

Noorderplantsoen

Keerzijde

Dat is Groningen in optima forma. Maar er is, zoals vaker geschreven, ook een keerzijde van het succes. Die zijde is vanochtend goed te zien. De speelweide ligt erbij als het strand van Scheveningen na de eerste tropische dag. Het is één grote plastic soep met uitpuilende containers en overal bulten rotzooi. Echt niet te doen, zoveel troep.

Een buurtbewoner ziet vanochtend dat de grasmaaiermeneer van de gemeente onverrichte zaken weer terug moet naar de loods. Er ligt namelijk zoveel zooi dat grasmaaien geen doen is, ook niet met de trekker van de gemeente. En dat dames en heren is niet de bedoeling. Het Plantsoen is niet alleen van de chillers en borrelaars, maar van iedereen.

Noorerplantsoen

Afvalbult Noorderplantsoen

Ook van Stadjers die hun hond in het park uitlaten. Ook van kinderen die willen spelen op de speelweide. Ook van buurtbewoners die ’s nachts een beetje normaal willen slapen. Maar dat is voor velen niet te doen. Honden loslaten op een veld waar overal glas ligt is niet slim, zelfde geldt voor kinderen laten spelen in het park.

En wat te denken van gebral en gelal tot diep in de nacht? Ook niet heel fijn als je pal naast te speelweide woont. Een spontaan volksfeest is heel niet erg. Daar leent Groningen zich uitstekend voor. Maar alsjeblieft, gedraag je naar je opvoeding hoe smoor en lam je ook bent, en ruim je rommel op. Anders bellen we je moeder.

Foto’s van Jorien Bakker en Freek de Kreeft

Ga het gesprek aan ( comments)