Red Rebels en Extinction Rebellion voeren vrijdag actie tegen Black Friday: stille tocht en menselijk lint in binnenstad

Black Friday is mooi voor de koopjesjager. Maar er zit ook een andere kant aan de consumptiedrang die op deze dag naar ongekende hoogtes wordt gestuwd. En die zijde wil Red Rebels, een initiatief van Extinction Rebellion-Groningen, vrijdag onder de aandacht brengen met een stille tocht en menselijk lint in het centrum.

De mars vertrekt om 14.30 uur vanaf de Rademarkt en eindigt ook daar omstreeks 16.00 uur. Tijdens de tocht, die o.a. door de Herestraat zal gaan, worden middels protestborden bedrijven, merken en overheid opgeroepen te stoppen met alles in dienst te stellen van winst en economische groei.

“Black Friday is ultieme uiting van overconsumptie”

“Black Friday is de ultieme uiting van overconsumptie en daarmee uitbuiting van werknemers in o.a. mode- en elektronica industrie. Opdringerige reclames leiden tot steeds grotere kooplust, die ten koste gaat van de planeet en alle aardbewoners”, aldus Cynthia van Extinction Rebellion-Groningen.

Cynthia: “De in het zwart geklede deelnemers lopen achter elkaar als een lang menselijk lint, met anderhalve meter afstand onderling en zijn de gehele mars stil, om te rouwen vanwege de staat van de aarde, de wereld en de mensheid, als gevolg van de commercialisering die de oorzaak vormt van klimaatverandering en dreigende uitsterving van dieren, planten en mensen. Zij worden voorafgegaan door de Red Rebels, een street-performance art groep van Extinction Rebellion, die speciaal hiervoor naar Groningen komen, een primeur voor het Noorden.”

Vrijdag is rood

“Wij gaan in het rood, omdat rood het bloed representeert dat alle levende wezens delen”, legt de woordvoerder van de Red Rebels uit. Die daar het volgende aan toevoegt: “Wij zijn een eenheid en we leven mee met onze omgeving, we zijn vergevingsgezind sympathiek en nederig, meelevend en begripvol. Wij verlichten het magische rijk onder de oppervlakte van alle dingen en nodigen mensen uit om daar binnen te gaan, wij maken een luchtbel en kalmeren de storm, wij zijn vrede in het midden van oorlog.”

Klik hier voor meer info.

Psst, hier meer afleiding: