Reitdieppop: bijzonder festival op prachtige locatie

Als je denkt dat na Noorderzon het festivalseizoen in Groningen is afgelopen, dan heb je het mis. Ook in september is er nog van alles te doen, zoals Kadepop op 4 en 5 september en Reitdieppop op 12 en 13 september.

Kadepop is inmiddels een begrip in Groningen. Reitdieppop is dat nog niet. Ook niet zo gek. Het is de eerste keer dat het festival wordt georganiseerd. Maar alle ingrediënten zijn aanwezig om er een mooi muziekfestijn van te maken.

Prachtige locatie

Ten eerste natuurlijk de locatie: de kade van de jachthaven in Reitdiepwijk. Een pareltje met de bont gekleurde huizen aan het water. Niets voor niets staat de locatie in de top 20 van vaakst gefotografeerde spots wereldwijd op Pintarest.

Ten tweede doet de organisatie samen met de vrijwilligers haar uiterste best om er een mooi feest van te maken. Voor de wijk, voor de Stad en voor iedereen die maar wil komen. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de toegang zelfs gratis.

Crowdfunding

Maar een festival organiseren kost geld. Behoorlijk veel geld. Zeker als de organisatie alle dromen wil realiseren, zoals een drijvend podium in de haven, is er nog wat geld nodig. Om al dat geld bij elkaar te sprokkelen is er een crowdfunding campagne opgezet.

Iedereen kan een donatie doen om Reitdieppop mede mogelijk te maken. Hoe meer je betaalt, des te meer je er voor terugkrijgt. Van een kekke Reitdiepwijk-zonnebril tot een VIP-behandeling op een luxe sloep met catering tijdens het festival.

Reitdieppop 2 Joram Krol

Reitdiepwijk – Foto: Joram Krol

Doel

In totaal wil de organisatie 7500 euro bij elkaar sprokkelen. Ze hebben nu 80 procent van het geld binnen en dat betekent dat het doorgaat. Maar om er echt iets bijzonders van te maken en alle Reitdieppop-dromen uit te laten komen, is het volgens Maarten Pruis, mede-organisator, belangrijk dat ook de laatste twintig procent van het geld binnenkomt.

“Het is nog maar de eerste editie. We hebben geen onrealistische plannen en willen vooral een leuk festijn neerzetten en elk jaar een beetje groeien,” vertelt Maarten over de ambities van Reitdieppop. De blik op groeien is mooi, en de ambitie siert de organisatie. Maar het begint bij het eerste festival.

Reitdieppop: vooral lokaal talent

“De eerste act is inmiddels geboekt,” weet Maarten. “De band Juischt treedt op samen met dj  Steff da Campo.” De rest van de programmering wordt, afhangende van de donaties, komende periode ingevuld. “Daarbij zetten we vooral in op lokaal muziektalent.”

Hoewel de invulling nog redelijk openstaat en er nog een bedrag moet worden binnengeharkt, is de organisatie nu al tevreden over wat nu al bereikt is. “Een wijkfestival is iets nieuws en unieks. Reitdiepwijk is een opkomende wijk, een leuke buurt, maar wel een beetje versnipperd. Er is geen echte binding tussen de bewoners.”

Door de wijk, voor de wijk (en Stad)

Reitdieppop moet daar verandering in brengen. “Niet alleen door samen een biertje te drinken tijdens het festival, maar vooral door samen iets op te zetten. De hele wijk zet zich in voor Reitdieppop en daardoor groeien buurtbewoners naar elkaar toe.”

Dat de hele wijk zich inzet blijkt ook wel uit de participatie van Jeugdinrichting Het Poortje. “Het Poortje doet ook mee aan Reitdieppop. De invulling is nog niet helemaal duidelijk, maar er is bijvoorbeeld een soort band van bewoners van het Poortje, misschien gaan zij optreden tijdens Reitdieppop.”

Draag bij

Kortom, het belooft een bijzonder festival te worden op een prachtige locatie. Om het nog mooier te maken zijn er nog wat euro’s nodig. Wil je een bijdrage leveren, gewoon omdat het kan, of in ruil voor een ijsje of VIP-behandeling? Check dan de website van Reitdieppop.

Reitdieppop 2 Joram Krol

Reitdiepwijk – Foto: Joram Krol

Ga het gesprek aan ( comments)