Rest van lente en zomer gratis zonnebrand voor bezoekers Stadsstrand: ‘Huidkanker is met 52%, de meeste voorkomende kanker in Nederland’

De zonnebrandpaal aan het Stadsstrand

Het weer nodigt momenteel nog niet uit om op een handdoekje te bakken aan het Stadsstrand. Maar eigenlijk moet je überhaupt zo weinig mogelijk bakken aan welk strand dan ook. En doe je het toch, smeer dan alsof je leven ervan afhangt. Letterlijk.

Overmatige en vaak onbewuste blootstelling aan Uv-stralen kunnen de oorzaak vormen van huidkanker. Sundo is een organisatie die mensen hierover wil wakker schudden. “De zon is goed voor je gezondheid,” aldus Ybe Heemskerk. “Echter is te veel zon is schadelijk. Goede zonbescherming is dus van levensbelang.” Daarom stelt drogisterijketen DA gratis zonnebrandcrème beschikbaar.

‘Smeren, kleren en weren’

“Huidkanker is met 52%, de meeste voorkomende kanker in Nederland,” vertelt Ybe. “Het aantal diagnoses loopt hard op de afgelopen jaren. Inmiddels zijn er meer dan 70.000 nieuwe jaarlijkse gevallen.
De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren. Met de DA-zonnebrandpaal wordt daar nu gehoor aangegeven.”

Op de zonnebrandpaal word je geadviseerd of je wel of niet dient te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is. Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland is dit vanaf ongeveer april tot en met september. Goed smeren dus!

Psst, hier meer afleiding: