Retraite komt naar Grunn: geliefd house & technofestival in voormalige strokartonfabriek

Afbeelding: In Retraite Festival

We houden bij Sikkom van Stad. Er is geen mooiere en Groningen de Koningen. Maar Stad is geen Stad zonder Ommeland en Ommeland geen Ommeland zonder Stad. Dat is het unieke aan onze regio. Een bruisend zichzelf steeds opnieuw uitvindend oord omgeven door een heerlijke provincie met plekken zoals Scheemda, waar erfgoed een nieuwe functie krijgt.

We hebben het dan over de voormalige strofabrieken – De Toekomst -, gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. De prachtige plek was al het decor van Grasnapolsky, en nu heeft In Retraite Festival (do 28 juli tot ma 1 augustus) er ook haar nieuwe huis gevonden. Het betekent een flinke verhuizing voor het event, dat zich het beste laat kenmerken als een ‘meerdaags muzikaal avontuur’.

Minimaal tien jaar in Scheemda

Dat het festival, vorig jaar nog gesitueerd in een klooster in Noord-Limburg, juist op het Groningse platteland neerstrijkt is geen toeval. De Toekomst wordt momenteel grondig verbouwd. Er moet een grote beergarden komen, een brouwerij en horecaondernemer Patrick Beijk hoopt ook er ook een koffiebranderij te openen. Het lijkt een hele toffe hotspot te worden.

Een schets van de nieuwe beergarden. Illustratie: Crazy Holding

Voordat het zover is eerst Retraite, dat tussen de 3000 en 5000 bezoekers verwacht. Organisator 12InchCity liet bij monde van Jeroen Mutsaers onlangs aan het Dagblad van het Noorden weten dat ze zich voor langere tijd willen verbinden aan Scheemda.

‘Peaky Blinders factory’

Jeroen vergelijkt De Toekomst met de Westergasfabriek in Amsterdam. “Een Peaky Blinders factory. Een plek waar we zowel buiten als binnen fantastische dingen gaan zien en horen!”

Het festival heeft meer dan 75 dj’s, waarvan 25 Groningse toptalenten, op de line-up staan. Denk aan Adana Twins (DE), Carl Craig (US), Gui Boratto (US), De Sluwe Vos en Marco V. Het weekend is meer is dan alleen muziek: er is een uitgebreide randprogrammering met onverwachte onvoorspelbare en vooral ongelooflijk toffe (doe) dingen. Nachtelijke kampvuren, jeu de boules, zwempartijtjes and so on and so on…

Wil je niet meer rijden dan kun je overnachten op de camping. ’s Morgens ontwaak je met een vers kopje koffie en een croissantje, pak een yoga lesje of meditatie en om 12.00 zet de dj al weer zijn eerste plaatje op. Vanaf 23.00 gaan we naar binnen en draaien we tot laat door….

De trein is ook een optie. Binnen een half uur sta je vanaf Hoofdstation in Scheemda. De Toekomst en dus het festivalterrein is binnen een half uur lopen vanaf het station te bereiken. Klikkerdeklik voor de laatste tickets.

Psst, hier meer afleiding: