Rodelbaan Kardinge op losse schroeven. Organisatie des duivels: “We zijn gewoon genaaid”

Foto van Rodelbaan Groningen

Grote projecten vragen om grote plannen. Zoals voor een rodelbaan op de Kardingebult. Die staat er namelijk niet in een weekendje. Begin dit jaar was er bij zowel de initiatiefnemers als de gemeente enthousiasme over het plan. Ook op onze kanalen werd de eventuele komst van de rodelbaan met gejuich ontvangen. Een half jaartje later ziet de wereld er helaas weer anders uit.

Hoe dit kan? Dankzij het advies van het panel van Toukomst. Dit panel bestaat uit twintig betrokken Groningers. Zij adviseren het bestuur van het Nationaal Programma Groningen (NPG) welke ingediende ideeën uitgevoerd moeten worden met de zak geld waar honderd miljoen in zit, om Groningen vooruit te helpen. Iedereen kon een initiatief aandragen, van een business-idee dat de regio verder helpt of op de kaart zet, tot duurzame projecten in kleine gemeenschappen. De hulp van de inwoners van de provincie Groningen werd gevraagd om te de 900 ingediende ideeën te beoordelen.

Top-10

Zo werd een lijst van 900 ideeën teruggebracht naar 59. Belangrijk om te weten: de rodelbaan werd door de burgers ingeschaald in de top-10 van beste plannen. Beoordelen kon door één tot vijf sterren toe te kennen en feedback te geven op de projecten. Uiteindelijk zijn ruim 30.000 beoordelingen binnengekomen.

De NPG is een breed programma waarin gemeenten in het gaswinningsgebied, de provincie Groningen en de overheid samenwerken. Doel is het verbeteren van de economie, werkgelegenheid, biodiversiteit en leefbaarheid in de provincie. In totaal is er 100 miljoen euro te verdelen.

Populair

Dat het rodelbaanplan op de lijst staat is dus niet zo raar. Initiatiefnemer Roel Kuper snapt wel waarom juist zijn idee zo goed ontvangen werd:

“Naast dat het een tof plan is hebben we ook oog voor andere doelen. We willen stageplekken creëren en banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toegankelijk voor mensen met een kleine beurs en scholen. We hebben niet eens de mogelijkheid gehad om bewoners en ondernemers te betrekken bij ons plan, zoals bij de inrichting en biodiversiteit. Naast bewegen en recreatie was dus ook de maatschappelijke functie een speerpunt. Daarnaast denk ik dat we er alles aan moeten doen Groningen een bruisende stad te houden.”

En daar snijdt Roel een belangrijk punt aan. Het rapport van Toukomst ademt alles behalve innovatie uit. Out of the box? Neuh. Toerisme? Vooral niet grootschalig. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Vooral de kop niet boven het maaiveld uitsteken. “Is dit deels waarom zoveel studenten na hun papiertje asap naar de Randstad vertrekken?” Roel vraagt het zich openlijk af.

Het rodelbaanidee werd op de website van Toukomst breed uitgemeten. “Hoe cool zou het zijn als je kunt rodelen van de Kardingebult? Vanaf de kant van de parkeerplaats uitkijkend over de schaatsbaan en een deel van de Kardingeplas,” kopt het plan. Toch lijkt de rodelbaan na vier jaar plannen en lobbyen verder weg dan ooit.

Stoffige diakenen

“Deze grote toeristische trekpleisters vinden wij niet bij de identiteit van de provincie Groningen passen,” is te lezen in het rapport van Toukomst. “Wij delen de visie dat massatoerisme niet thuishoort in onze provincie. We willen juist gebruik maken van wat Groningen al te bieden heeft: rust, ruimte en weidsheid. Daarom kiezen we voor projecten die bijdragen aan kleinschalig toerisme en recreatie.“

Say what? Welke stoffige diakenen zijn hiertoe tot overeenstemming gekomen? 100 miljoen te verdelen en dan als argument gebruiken dat de ruimte in de provincie reden is voor het afschieten voor een project zoals de rodelbaan? Kardinge is een, misschien wel dé, hotspot als het gaat om recreatie. Met een zwembad, tennisbanen, ijsbaan, ijshockeyhal, klimwand, zwemmeer, downhill-parcours, kartbaan. Maar met een rodelbaan is het geen kleinschalige recreatie meer?

Wassen neus

Roel is dan ook zwaar teleurgesteld in het Toukomstpanel: “We zijn gewoon genaaid. Er wordt gewoon niet geluisterd naar de burgers en het lijkt er ook nog eens sterk op dat de provincie aan beïnvloeding doet. De peiling onder de Groningers is gewoon een wassen neus gebleken. Hoezo geen behoefte aan een rodelbaan? Het valt op dat er wel heel veel ecologische keuzes worden gemaakt. Pluktuinen, waarvan we er al heel veel hebben rondom Kardinge, en dat soort dingen. Prima. Maar echt sexy is het allemaal niet.”

En zo lijkt alle energie voor niets te zijn geweest voor Roel en zijn mede-initiatiefnemer Marco van Dijk. “We hebben enorm veel tijd gestoken in Toukomst. Projectgroepen, bijeenkomsten, plannen schrijven. Als we hadden geweten dat bij de uitvoering de nadruk op ecologie, natuur en cultuur zou liggen, hadden we er geen tijd in gestoken.”

Is Groningen dan een saaie provincie? Nee. Het is prachtig. En de stad is een bruisend metropool in een gebied waar je nog stilte kan ervaren. Waar natuur haar gang kan gaan in een decor van middeleeuwse kerkjes. Maar of een rodelbaan afbreuk doet aan dat beeld? De adviesraad slaat hier een pijnlijke spijker mis. Zoals het hele rapport weinig ruimte laat voor vernieuwing. Nee. Voor hip & happening moet je niet bij Toukomst zijn.

Psst, hier meer afleiding: