Rookverbod in voetbalstadions is ongelooflijk hypocriet en wel hierom

Een tevreden roker is geen onruststoker. Uiteraard is roken niet goed, het is zelfs doodsoorzaak nummer één. De overheid moet handelend optreden om burgers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Maar het anti-rookbeleid slaat nu wel een beetje door en neemt uiterst hypocriete vormen aan.

De alliantie Rookvrij Nederland heeft in samenwerking met de clubs in de Eredivisie en Keukenkampioen Divisie besloten dat vanaf seizoen ’20/’21 een rookverbod geldt voor alle stadions. En ook nog eens voor alle tribunes. Geen ontkomen aan. Rookt de supporter toch een sigaretje, dan volgen er sancties. Welke dat precies zijn, is nog niet duidelijk.

Argument

Maar het verbod gaat er komen, dat is zeker. En dat is behoorlijk hypocriet. Het is heel goed dat de overheid en andere organisaties een actief beleid voeren om roken terug te dringen. Het is ongelooflijk schadelijk voor de roker zelf en zijn omgeving. Het is daarom ook volkomen logisch dat complete tribunes, zeker als er veel kinderen zitten, rookvrij worden.

Dit verbod gaat echter verder. Helemaal niet meer roken in het stadion. Niet op de familietribune, noch op de fanatieke Noordtribune waar niemand klaagt over rook. Als argument gebruikt de lobby, waar ook de extremisten van Clean Air bij zijn aangesloten, dat meeroken ongezond is en dat de meesten een vaste plek hebben in het stadion.

Broodje Hamburger Speciaal FC Groningen
Culinair hoogstandje in stadion

Rookverbod is hypocriet

Daardoor zou het lastig zijn om van plaats te veranderen. Onzin, althans voor de situatie in Groningen. De Noordtribune, de enige tribune waar nu nog gerook mag worden, heeft namelijk louter vrije plekken. Niemand heeft op die tribune een vaste stoel. Maar daar schuilt niet de grootste ergernis in. Waar ik me enorm over opwind is de hypocrisie, de dubbele standaard.

Want in diezelfde stadions wordt doorgaans alleen maar ongezonde meuk verkocht. Als ik bij FC Groningen tijdens de wedstrijd wat eten of drinken wil halen, kan ik kiezen uit bier, frisdrank, snoep (Mars, Snickers en M&M’s), chips, broodje worst, patat, broodje hamburger speciaal of een frikandel. Jep, alleen maar hele ongezonde meuk vol vet en suiker.

Verdienmodel versus maatschappelijke rol

Een broodje gezond, een glaasje melk of verse jus zit er niet in. En het gaat nog verder: een meegebracht flesje water moet bij de ingang worden ingeleverd. Mag niet mee naar binnen. Zodat supporters worden aangewezen op de ongezonde meuk die de FC zelf verkoopt. Allemaal tjak dat leidt tot: obesitas, hoge bloeddruk, gebrek aan vitaminen en cholesterol.

Eem voor de duidelijkheid: hoge bloeddruk is doodsoorzaak nummer twee in Nederland. Te hoge cholesterol staat op de derde plek. Obesitas op nummer vier en gebrek aan vitaminen op nummer vijf. Al deze ‘ziektes’ samen zorgen voor veel meer doden dan (mee)roken. Echt veel meer. Maar daar hoor je de clubs niet over, want daar verdienen ze veel knaken aan.

Psst, hier meer afleiding: