Rosa Timmer is in de sauna – column

Rosa Timmer Sauna
“Je mag naar de sauna, maar niet naar de gemengde,” zegt vriend. “Is goed”, antwoord ik sussend en stap in de auto naar Zevenhuizen.

Daar hebben ze nog nooit van die scheiding gehoord, maar wat niet weet wat niet deert.

Het overstemt mijn eigen gedachten een beetje en dat is maar goed ook. Als niet-saunaganger is het best spannend om plots in je blootje te staan tussen wildvreemden.

Vleugje drempelvrees voor naakte sauna

Vooral omdat dat begint tussen geheel aangeklede mensen bij de kluisjes. Daar mogen we onze spullen in doen. “Ook de onderbroek al?”, vraag ik aan mijn vriendin. “Dat lijkt me handig, of wou je die de hele tijd vasthouden”, snuift ze.

Ze is een ervaren gast in Zevenhuizen. Het doet me denken aan de eerste keer onder de zonnebank. Toen had ik mijn onderbroek ook aangelaten. Met kant. Vriend heeft me nog maanden uitgelachen.

Balzak van dertig centimeter

Snel de handdoek om dan maar, en we lopen de trap af. Op mijn achtste ben ik ook eens naar de sauna geweest, toen was ik alleen maar druk met het tellen van piemels en tieten.

Nu kijk ik naar gezichten en hoop ik vurig dat er geen collega rondloopt.

Evelien heeft namelijk iets angstaanjagends verteld. Ooit zag ze hier een man wiens balzak dertig centimeter naar beneden hing. Dan kan bloot nog zo normaal zijn, als dat je baas is kun je hem nooit meer normaal aankijken.

“Dat is te hard voor je lichaam”

Het gaat allemaal goed. Zelfs een man die ons belerend toespreekt omdat we na de sauna van tachtig graden niet meteen in het ijskoude dompelbad springen, maakt me niet direct boos.

“Dat is te hard voor je lichaam, ook al ben je net twintig”, zegt hij. Ik glimlach. Ik dacht dat de verzakking al begonnen was, kennelijk is dat niet het geval.

Maar de man bekijkt me nog een keer goed. “Of dertig.”

Geschreven door Rosa Timmer. Verslaggeefster van Dagblad van het Noorden.

Ga het gesprek aan ( comments)

Psst, hier is meer afleiding: