Rosa Timmer: “Gewoon lekker jezelf zijn” – column

Rosa Timmer Jezelf Zijn
Jezelf zijn – Mogen wij jullie aandacht voor schrijftalent Rosa Timmer uit Groningen. Ze is 26 lentes jong, journalist bij Dagblad van het Noorden en tikt heerlijke columns.

De schrijfsels worden gepubliceerd in de zaterdageditie van de krant, gebundeld in Rosa’s boeken en ze pronken tegenwoordig ook hier op Sikkom. Dikke jeej! Het woord is aan Rosa:

Jezelf zijn

Ik zit aan mijn eigen bureau in een kantoor met allemaal volwassen mensen. Ik ben net afgestudeerd en moet mijn plek nog vinden. Het lijkt alsof het iedereen zo makkelijk afgaat, terwijl ik elk moment vrees dat ik door de mand ga vallen.

“Gewoon lekker jezelf zijn”, adviseerde een lieve collega me. Dat klinkt redelijk, maar ik ben bang dat het in mijn geval niet gaat. Ten eerste: als ik mezelf was, ging ik nooit voor 9 uur mijn bed uit en had ik deze baan dus niet.

Ten tweede zou ik graag wijn drinken tijdens mijn werk, maar ik geloof dat dat niet salonfähig is. Ten derde: als mensen zouden weten hoe ik echt ben, werd ik nergens meer binnen gelaten.

Ik ben namelijk nogal lichtgeraakt. Als iemand iets zegt wat me niet aanstaat, explodeer ik van binnen. Dat zie je meestal niet, maar wat ik dan zou willen doen is niet mals. Laatst bijvoorbeeld, vond iemand het nodig om in een groepsgesprek over verkiezingen aan mij te vragen: mag jij al stemmen eigenlijk?

Gezien de man nog nooit een grap heeft gemaakt in zijn leven, weet ik dat hij zoiets zegt om mij klein te houden. Te denigreren. Wat ik dan zou doen als ik écht mezelf was? Naar hem toelopen en hem recht in zijn gezicht spugen.

Daarom kan ik dus niet mezelf zijn. Ooit had ik werk waar bijna alles kon. Mijn bazin liep al scheldend op blote voeten door het pand, er werden ruiten ingegooid uit frustratie en gezopen bij het leven. Ik viel er dus niet op. Heerlijk.

Het bedrijf bestaat alleen niet meer.

Ik hoef me dus niet af te vragen wat er zou gebeuren als iedereen zichzelf was. Morgen stap ik weer uit bed, zet mijn masker op en ga aan het werk.

Psst, hier meer afleiding: