RTV Noord-presentatrice showt haar inbox: “Houd je borsten vast als je danst. Ze schommelen alle kanten op”

Screenshot van RTV Noord bewerkt in Paint, dit is dus niet zo in de uitzending geweest. Pure Paintskills

In de schokgolf die The Voice-gate teweeg brengt, geven veel vrouwen een inkijkje in met welk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag ze te maken krijgen. Een van hen is Maartje Ettema (29), presentatrice van RTV Noord. Op Facebook deelt ze een aantal random screenshots van vunzige en compleet idiote berichten die ze van mannen krijgt.

Maartje Ettema is een vaste stem en gezicht van met name Radio Noord. Daar is ze regelmatig sidekick en coördineert de brut een beetje. Dat is uiteraard ook te zien, want Radio Noord wordt tegenwoordig met beeld live uitgezonden op internet. Sporadisch is ze ook op de ouderwetse tv te zien. En dat gaat niet ongemerkt voorbij. Er is een hele horde mannen die haar wegen gadeslaat en het nodig acht om haar te bestoken met ranzige berichten, waar hun moeders, vrouwen of kinderen beter niet achter kunnen komen.

Artikel gaat verder onder de screenshots

Greep uit de inbox van Maartje

“Doe normaal en laat vrouwen met rust”

In het maatschappelijke debat dat naar aanleiding van de BOOS-uitzending is losgebarsten, laat Maartje op Facebook vandaag van zich horen. Ze deelt een lading screenshots en pent daarbij: “In het kader van: je hoeft je dochters niet te beschermen als je je zonen goed opvoedt. Een kleine bloemlezing uit mijn inbox. Doe gewoon eens normaal en laat vrouwen met rust.”

De afzenders zijn steevast mannen. De een is een keurig huisvader, de ander zit tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan en weer eentje is net droog achter de oren. En het is maar het topje van de ijsberg, vertelt Maartje. “Ik ben er gewoon doorheen gescrold en heb random screenshots gemaakt. Het zijn er nog veel meer. Ik heb daarom al jaren geen Messenger meer op mijn telefoon, zodat ik er geen last van heb. En het overkomt niet alleen mij, hetzelfde gebeurt bij alle vrouwelijke collega’s.”

Artikel gaat verder onder de screenshots

Nog een greep uit de inbox

Veel steun en herkenning

Dat blijkt ook uit de reacties onder de post van Maartje. Veel vrouwen vertellen vergelijkbare berichten te krijgen en waarderen de openhartigheid. Zo schrijft Janke de Haan, een collega bij Noord: “Goed dat je dit deelt. Al is het alleen maar omdat een heleboel mannen waarschijnlijk geen idee hebben hoe ‘normaal’ dit is.”

Maartje openbaart de pb’s omdat ze vindt dat het genoeg is geweest. “Je merkt als vrouw niet eens meer hoe fucked up het is”, aldus de presentatrice. “Je bent er gewoon aan gewend. Dat zie ik nu ook weer aan een aantal vrouwen die reageren. Dat komt omdat mannen dat al die tijd kunnen doen in volledige anonimiteit en ik hoop echt dat als meer vrouwen dit gaan publiceren dat het voorgoed afgelopen is.”

Artikel houdt op onder de screenshots

Update: de passage over witte mannen is weggehaald omdat die te generaliserend is.

Psst, hier meer afleiding: