RUG boos op verhuurder van containerwoningen: kosten in contract deugen niet

containers

De opvang van (internationale) studenten in Groningen is houtje-touwtje-werk. Zo erg zelfs dat de juridische basis rammelt en studenten worden opgezadeld met kosten die uiterst discutabel zijn.

De RUG, gemeente en Hanze durven zich op de borst te kloppen. Er zijn wel wat problemen, maar die zijn er ook in andere steden. Hier worden tenminste oplossingen aangedragen. Zoals een tentenkamp voor 300 euro per maand, een halve boothut voor 1300 euro per maand en een noodcontainerhotel voor 250 internationale studenten bij de Suikerunie.

Houtje-touwtje

Deze noodgrepen zijn zo haastig tot stand gekomen dat de juridische basis eronder wankelt. In sommige gevallen worden de mazen van de wet opgezocht (door van huur bruikleen te maken), in andere gevallen lijkt het alsof de de wet wordt overtreden. Het erge is dat de internationale student hiervan de dupe is en wordt opgezadeld met allerlei kosten die makelaars en verhuurders niet mogen rekenen.

Maar nu doen de RUG, gemeente, Hanze en andere partijen die worden ingevlogen om de situatie te redden, exact hetzelfde. Een van die partijen is Rizoem. Rizoem is een projectontwikkelaar, die op de website schermt met allerlei idealen, maar in de kern is het gewoon de verhuurder en eigenaar van de 250 containers op de Suikerunie.

Rizoem

Van de gemeente heeft Rizoem zes ton euro’s gekregen om de containers te kopen. En de RUG promoot Rizoem actief als mogelijke optie voor internationale studenten die nog geen huis hebben. Probleem is alleen dat het project veel te laat in gang is gezet. Pas in mei komt de boel in beweging en de containers worden pas in oktober opgeleverd.

Dat is een dingetje, want studie start op 1 september. En de studenten is anders beloofd. Oplossing: de containers aan het Damsterdiep. Die zijn nu nog van Nijestij en worden tot 1 september verhuurd via Carex. Daarna zijn ze eigendom van Rizoem, meldt Carex. “Daarom moesten wij ze 1 september leeg opleveren.”

Op allerlaatste moment

Rizoem wil de containers inzetten als kantoorunits. Maar de koop loopt vertraging op, waardoor de containers nu nog bij het Damsterdiep staan. Op verzoek van Rizoem worden ze daar de komende twee maanden ingezet als noodopvang voor de huurders op de Suikerunie. Dit verzoek komt vorige week binnen bij Carex en Nijestee.

Nijestee staat voor het idee open, maar wel op voorwaarde dat de verhuur door Carex wordt geregeld. Dat is immers nu al de beheerder, wel zo makkelijk. Rizoem is akkoord en huurders van de Suikerunie ontvangen een mail van het bedrijf over de noodoplossing. In die mail staan onder andere de kosten vermeld en wat huurders daarvoor krijgen.

Vage kosten

De eerste kostenpot is vijftig euro voor contract- en administratiekosten. Vreemd, want die lijken voor de verhuurder te zijn in deze constructie. Niet voor de huurder. Nijestee/Carex is de verhuurder en Rizoem de makelaar die huurder en verhuurder bij elkaar brengt. Als daar kosten aan zijn verbonden, zijn die voor de opdrachtgever, de verhuurder.

Anders zijn het verboden bemiddelingskosten. Volgens Dick Janssen, partner bij Rizoem, is die vijftig euro voor Carex, en heeft Rizoem daar niks mee te maken. Vreemd, want in de mail staat deze toevoeging er niet bij. Enfin, doet er niet toe. Want Carex bevestigt de lezing. “Wij rekenen 50 euro voor inschrijving. Doen we altijd.”

Bed huren voor 110 euro per maand!?

Dat mag Carex doen omdat ze zelf de verhuurder zijn en het dé facto gaat om bruikleen en niet om verhuur. “Van dat geld schrijven we je in, maken we het contract op en zorgen we ervoor dat de woonruimte schoon wordt opgeleverd.” Fair enough. En juridisch kloppend, minstens zo belangrijk. Maar toch is er een dikke maarrrrrrr.

Want even verderop in de mail staat dat huurders van Rizoem, die nu in de containers van Carex terechtkomen, eem 110 euro moeten aftikken voor een bed. Niet om te kopen, maar om te huren. Die 110 euro is voor een maand huur, blijft de student langer hangen omdat Suikerunie nog niet is opgeleverd, dan komt er 25 euro per week bij.

Oh, bed huren is ook voor schoonmaakkosten?

Voor dat geld koop je bij de Ikea een compleet bed, inclusief beddengoed en alles. Maar bij Rizoem huur je voor dat geld een maand een bed met beddengoed. Opmerkelijk, vindt ook Florian van Huurdokters.nl. “Normaal kost een bed 300 euro en die schrijf je in vijf jaar af. Per maand ben je dan vijf euro kwijt. Dat zou de prijs moeten zijn.”

Is nogal een verschil met de prijs die Rizoem reken. En het moeilijke is: het bed huren is verplicht. Een eigen bed meenemen is verboden. Dick Janssen van Rizoem wil dit graag toelichten. “Die 110 euro is niet alleen voor het bed. Dat is ook voor lampjes en zo. Die hangen we nu op. En we zijn nu ook druk aan het schoonmaken. Kost ook geld.”

Verboden kosten?

Klopt allemaal, lampje kopen, schoonmaker inhuren, kost allemaal knaken. Maar die rekening neerleggen bij de huurder is op zijn minst vreemd. Toch vindt Dick het wel terecht. “Al die kosten die we maken moeten toch betaald worden, we maken er geen winst op. We rekenen gewoon de kostprijs door. Lijkt me fair.”

Tussen lijken en daadwerkelijk zo zijn, zit een behoorlijk verschil. Bijna elke dubieuze makelaar die we spreken over verboden bemiddelingskosten komt met dezelfde retoriek als excuus op de proppen. Prima, maar wettelijk mag het niet. Dat weet Dick niet exact. “We hebben dit wel gecheckt, maar ik moet even navragen hoe het precies zit.”

Woordvoerder RUG heeft drukke dagen

Hij belooft er morgen op terug te komen. Want door de dubieuze leenconstructie in plaats van verhuur, valt het allicht onder een andere wet. Bellen wij ondertussen eem verder. Onder andere naar Jorien, woordvoerder van de RUG. Die schrikt als ze hoort over de vijftig euro contractkosten en de huurconstructie van het bed. “We hebben met alle partijen afgesproken dat ze dit soort kosten niet mogen rekenen. Kun je me de mail sturen?”

Met liefde en met nog meer vragen. Maar daar kan Jorien pas later op terugkomen. Drukte. Nu bezig met interview met RTL, dan wacht allicht de NOS of 1Vandaag. De kamercrisis in Groningen wordt nationaal nieuws. Carex heeft het ook druk. De tijdelijke containers worden vandaag opgeleverd. Maar toch hebben ze tijd voor onze vragen.

Reactie Carex

Een daarvan gaat over het schoon opleveren van de ruimtes. “Dat doen wij, daar zorgen wij voor. Net als het ophangen van lampjes. De kosten daarvan zitten verrekend in de vijftig euro inschrijfkosten.” HUH! Maar Rizoem rekent ook kosten voor het schoonmaken en ophangen van de lampjes, verpakt in de huur van het bed. HUH!

Dat is opmerkelijk. Volgens Florian van Huurdokters is dat zelfs niet toegestaan. “Als er in de mail of het contract staat dat die kosten voor het bed zijn, mogen ze niet in schoonmaakwerk worden gestoken. Dan moet dat erbij staan. Anders kunnen huurders dat geld terugvorderen. En sowieso hoeft de huurder niet te betalen voor een schone oplevering.”

Genoeg vragen voor Rizoen

Carex weet niks van de bed-constructie af en wil daar ook weinig mee te maken hebben. “Dat is aan Rizoem. Als het aan ons ligt, is iedereen vrij om wel of geen bed mee te nemen. Wij zouden zoiets nooit verplicht stellen. Maar wat Rizoem doet, moet Rizoem zelf weten. Daar gaan wij niet over. Met man en macht proberen we de containers snel klaar te krijgen.”

Wat ook bijzonder is: de huur voor de container op Suikerunie bedraagt 495 euro. Inclusief bed. Wat er niet bij wordt gemeld is dat huurders, die tijdelijk aan Damsterdiep terechtkomen, dat bed zelf al betalen via deze verplichte huurconstructie. Althans de matras en het beddengoed gaan mee naar de Suikerunie. Genoeg vragen dus voor Rizoem, daar komen ze morgen op terug.

RUG is boos

Lekker op tijd wel, want vandaag worden de eerste contracten voor Damsterdiep ondertekend en trekken de eerste huurders in de tijdelijke container. Die zijn allemaal onwetend en in desperate nood akkoord gegaan met kosten die niet deugen. Dat vindt de RUG ook, blijkt als woordvoerder Jorien net terugbelt. Jorien is een beetje verbolgen.

“We hebben contact gehad met Rizoem en de kosten die ze rekenen, zijn uit den boze. Dat mag echt niet en we hebben ze opdracht gegeven om daarmee te stoppen. Per direct.” Dat is goed nieuws. Maar wat betekent het voor de mensen die zojuist het contract hebben ondertekend en nu hun intrek nemen in de containers?

Geen idee. Inmiddels is Rizoem niet meer bereikbaar. Morgenvroeg om 10:00 uur hebben we een afspraak met Dick van Rizoem. Misschien weten we dan meer. En we gaan vanavond nog eem check’n bij de containers aan het Damsterdiep. Vragen naar wat mensen verteld is, waarvoor ze hebben getekend en wat ze moeten dokken.

Psst, hier meer afleiding: