RUG doet illegale dierproeven, zegt Animal Rights

dierproeven

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen gebruiken honderden wilde vogels voor dierproeven en dat mag niet, zegt Stichting Animal Rights.

Vandaag verschijnt er een artikel van Animal Rights over de RUG. Volgens dat rapport zouden onderzoekers in Groningen wilde vogels vangen en gebruiken voor onderzoek naar slaapgebrek. Daarbij zouden de dieren een zware hersenoperatie ondergaan en worden gedwongen om heen en weer te vliegen voor voedsel. Na onderzoek worden de beestjes gedood.

Illegaal

Dat is niet alleen sneu, maar ook illegaal, zegt Animal Rights. Volgens artikel 10f van de Wet op de Dierproeven mogen gefokte proefdieren worden gebruikt en zijn wilde dieren alleen toegestaan als het echt niet anders kan. Niet het geval in het Groningse slaaponderzoek, zegt de Stichting.

Het gaat om maximaal 250 wilde spreeuwen, 50 wilde kauwen en 150 tupaia’s. Die laatste is geen vogel, maar een vet schattig eekhoornachtig diertje uit Azië.

Een tupaia

Directeur van Animal Rights Robert Molenaar: “Dit is een klassiek voorbeeld van een onethische dierproef waarbij nut en noodzaak onvoldoende bewezen is. We roepen de RUG op om de dierproeven direct te staken en om de vogels te rehabiliteren en vrij te laten.”

Reactie RUG

Inmiddels heeft de RUG al gereageerd op de felle aantijgingen van de stichting door een verklaring te plaatsen op de website. Daarin stelt de universiteit dat alle dierproeven van belang zijn voor het onderzoek, de vergunningen in orde zijn en er daarom geen sprake is van illegaliteit.

Tenslotte geeft de RUG aan zo min mogelijk proefdieren te gebruiken en waar mogelijk proefdiervrij werken.

Bron: www.animalrights.nl

Ga het gesprek aan ( comments)